Гордана Силяновска пропусна да изрече цялото име на държавата си в официалната церемония по встъпване в длъжност

Единна реакция на българските политици ден след като новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност.  При полагането на клетва пред парламента в Скопие Силяновска не произнесе пълното име на Република Северна Македония, а наричаше страната си Македония.

Това става повод гръцкият посланик да напусне церемонията.  Първо тази сутрин позиция по повод скандала в югозападната ни съседка получихме от президента Румен Радев. 

"Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. Многократно и ясно сме заявявали своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Това заяви в прессъобщение по повод на приключилата предизборна кампания в Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната българският държавен глава.

Скандал в Северна Македония: Гордана Силяновска не каза пълното име на държавата при клетвата си

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", се казва още в позицията.

Позиция с подобно послание дойде и от служебния премиер и външен министър Димитър Главчев.

„По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват”. Такава е позицията и на служебния министър-председател Димитър Главчев. „Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година”, посочват още от правителствената пресслужба.

Извън позициите на българските власти, размяната на остри реплики между Гърция и Северна Македония продължи и днес. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис определи като провокативно решението на новия президент на Северна Македония да наруши клетвата. По думите му Силяновска подкопава бъдещите перспективи на своята страна. Силяновска от своя страна отговори, че ще спазва конституционното име Северна Македония, но има личното право да ползва и само „Македония”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase