„Атомната енергия е много скъпа в началото, след това е „златната кокошка” на държавата", каза той

„Дискусията за АЕЦ „Козлодуй” е политическа. Някога 30 до 50% от електроенергията в страната идваше от АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви проф. Янко Янев, кандидат за евродепутат от „Левицата” и специалист в ядрената безопасност.

Като бивш ръководител на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР, по негово време - КИАЕМЦ) той запита каква е визията за развитие на тази енергия в страната ни. „Къде е стратегията на България за развитие на атомната енергия? Стратегия означава закон. Къде е законът за развитие на атомната енергетика? Парламентът си позволява да назовава производители на оборудване, да издава нареждане”, каза проф. Янев, който е работил и в Международната агенция за атомна енергия. 

Явор Куюмджиев: Либерализация на пазара на ток има, сега целта е ЕРП-тата да излязат там

„Атомната енергия е много скъпа в началото, след това е „златната кокошка” на държавата. Европа призна, че ядрената енергия е безвъглеродна и без нея не може да построим много възобновяеми източници”, каза професорът.

За предстоящото преминаване на свободен пазар на тока, проф. Янев обясни, че това няма да понижи цените. „Никъде в света не съм видял дерегулацията да е довела до поевтиняване. Този въпрос тихомълком се обсъжда”, поясни енергетикът.

Относно вчерашния атентат срещу премиера на Словакия той беше категоричен, че подобни действия са недопустими. „Когато разбрах за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, се сетих за началото на Първата световна война. Тогава застреляха ексхерцога в Сараево*. Такива неща в Европа не бива да се случват. Замислям се каква роля изпълнява Европа в света”, каза Янев.
Припомняме, на 28 юни 1914 г. сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase