Той изгражда ново селище и ремонтира пострадали апартаменти

Семейство Прота бяга от руската окупация през април 2022 година, а след това и от наводненията, причинени от разрушаването на язовир Каховка през юни 2023 г. Така те за пореден път остават без дом. Марина Протас разбира за инициатива, която разселва пострадали от войната украинци и финансирана от американския имотен магнат и филантроп Дел Лой Хансен.

Той споделя пред Voice of America, че когато е започнала войната е разбрал, че не може да остане безучастен, затова заминава за Украйна и построява Hansen Village. От 2022 г. насам, преприемачът е отделил над 70 милиона долара за изграждане на социални жилища за украинци. Сега, в Hansen Village, което се намира в Киевска област, живеят над 250 семейства.

Благородство по време на война: Доброволци в Киев се грижат за бездомни животни

Хансен има планове да построи училище, достатъчно голямо за 700 ученици, детска градина за близо 70 деца, както и библиотека. Американецът споделя, че иска да построи домове за 10 000 украинци. Той казва, че се чувства истински щастлив, че може да види радостта в очите на пострадалите от войната. За него смисълът човек да има пари е да може да помогне на другите.

Да създадеш приказка по време на война: В Украйна построиха убежище като къща на хобити (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хансен също така възстановява около 250 апартамента в района на Киев. Той обединява усилията си с украинската държавна програма E-Renovation за ремонт на пострадали от снарядите домове, съобщават от VOA.

Да ти подарят нов дом: Разселени украинци получават шанс за нов живот

​Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America