"Чудно селище“ в Киев приютява избягали от руските ракети украинци

63-годишната Тетяна Галк и 85-годишната ѝ майка Лилия живеят в новия си апартамент от 2 месеца. Двете жени са от Бахмут, Украйна. Галк разказва, че в апартамента им има две спални, една за нея и една за майка Двете жени имат всички удобства, включително и телевизор.

Апартаментът, в който живее Галк, се намира в района на Киев, в специалното селище, наречено "Чудно селище“, предават от Voice of America (VOA). То е построено от американската благотворителна организация „За Украйна с любов“, финансирана основно от филантропа Дел Лой Хансен. Домовете са предназначени за по-вързастни хора, разселени от други части на страната. Настаняването в тях е безплатно.

Татяна Рябоволова е директор на украинския клон на организацията, съобщават от Voice of America (VOA). Тя разказва, че за да се реши кои хора да бъдат настанени в селището са изготвили онлайн въпросник, който всеки може да попълни. След това комисия преглежда анкетите и кани бъдещите жители, допълва тя.

ДА ИЗБЯГАШ ОТ ПУТИН: Двама руснаци, които отказаха да се бият срещу Украйна

„Miracle Village“ разполага със 107 апартамента, предназначени за 130 жители.

Рябоволова разказва, че в селището ще има клуб, клиника, зъболекар и фризьор. Освен това жителите ще имат и безплатен автобус до най-близкия град. Всеки апартамент има тераса и място за градинка, допълва тя.

Любов и Анатолий Бондар вече са закупили инструмент за плевене за бъдещата си градина. Техният дом е бил в Бахмут, но сега е разрушен.

Бондар споделя, че след като е започнала войната са искали да останат в Бахмут, но когато започват да падат касетъчни бомби са решили да напуснат. Една от бомбите пада точно в техния двор. Анатолий все още се пита как са оцелели.

Лвов – градът, който се превърна в гръбнак на украинската съпротива

Тетяна и майка й също бягат от Бахмут. Техният апартамент е ударен от ракета. „Плаках през целия път, разбрах че никога повече няма да мога да се върна тук“, споделя тя.

Според организацията до края на годината във всички апартаменти ще бъдат настанени основно от хора от Донбас и Южна Украйна. Дори и в новите домове, в условия на топлина и безопасност, живеещите в „Чудно селище“ се страхуват, че отново могат да останат без подслон, ако бъдат ударени от руски ракети, информира Voice of America (VOA).

 

 

 

Източник: Voice of America (VOA)