Коментар на доц. д-р Екатерина Салкова

Всяко трето престъпление на пътя е свързано с употреба на алкохол и наркотици. Данните са за периода от 2010 до 2021 година. Те са част от първото завършено криминологично изследване за тенденцията и превенцията на автомобилни престъпления. Какъв е профилът на масовия нарушител на пътя и защо е важно да се прави? Коментар по темата в студиото на „Пресечна точка” направи доц. д-р Екатерина Салкова от Института за държавата и правото – БАН.

„Тези хора са в предимно сред по-младите възрастови групи. Основните групи, сред които са най-често извършителите на престъпления на пътя са между 18 и 29 години и между 30 и 39 години. Тези хора най-често са употребили алкохол или наркотици”, обобщи тя изводите от направеното изследване.

Нов скоростен рекорд в Пловдив: Шофьор „летя” с близо 130 км/ч в града

По думите на доц. д-р Салкова през последните години подобно изследване не е правено, защото „назад в годините бяха закрити всички структурни звена, които анализираха такива данни”. „Тоест ние знаем, че има проблем, но не се прави анализ на проблема, а се предприемат мерки, които не се знае дали ще доведат до някакъв резултат. А тези изследвания и анализи са важни, защото мерките трябв ада са целенасочени. Тоест с установяването където точно е проблемът, требва да предприемем действия точно там”, подчерта тя.

Доц. д-р Салкова подчерта, че лошата пътна инфраструктура също е фактор, който „допринася за тежките резултати”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase