Пациентите от години се сблъскват със забавени решения и проблеми

Само след два дни трябва да стартира новата електронна система, която ще разпределя документите на пациентите в цялата страна на случаен принцип. От месеци общинските и държавните болници се подготвят за разкриването на експертни лекарски комисии.

За Милена опитът с ТЕЛК комисиите започва 2007 г., когато се явява за изготвяне на експертно лекарско решение за дъщеря си. „Периодично се явявахме, всеки път, когато са искани. 60% определят за слухозагуба. Сега дойде ред пак да се преосвидетелства, обаче намалиха много процента - 25%. Ама аз не съм видяла тя да е започнала да чува по-добре. Няма промяна. Откакто са поставили диагнозата, тя си е все такава”, споделя тя.

Новите ТЕЛК комисии: Как лекарите ще разглеждат случаи от други населени места

Така без подобрение в състоянието и 14 години след първото ТЕЛК решение - комисията решава да намали процента на нетрудоспособност на дъщерята на Милена. Проблеми като този, изгубени писма и хиляди бавещи решения от години спъват хората, обърнали се към комисиите. С цел да облекчи системата - Министерският съвет поиска удвояването на комисиите.

В болница „Свети Наум” новоразкритите комисии трябва да бъдат две. От болницата дори се опитват да намерят нови кадри, които да запълнят местата. Нови кадри, обаче така и не се появяват.

Някои болници у нас все още не са разкрили свои ТЕЛК

„Кадри няма, никой не е обучен, освен това трябва да се положи изпит накрая и да имаме над 50% успеваемост по разглеждане на случаи, какви са тези случаи? Ние тук сме невролози и психиатри. Това означава, че нашата комисия трябва непрекъснато да връща тези пациенти”, казва проф. Венета Божинова, началник на отделение към МБАЛНП „Свети Наум”.

Данни: Министерство на здравеопазването

Оказва се, че въпреки на хартия новосформираните комисии да са със 66 повече, тяхната ефективност остава под въпрос. А проблеми като този на Милена и дъщеря ѝ - чакат да бъдат разрешени. Пред пациентите остават въпросите „по колко пъти ще бъдат връщани от комисиите?” и „ще бъдат ли в тяхна полза издадените решения?”.

Стажант-репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase