Това е най-голямото мюсюлманско поклонение в света

Над 560 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите.

323 египетски поклонници са загинали по време на поклонение в Мека

До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на "Ройтерс" жертва на високите температури са станали над 500 поклоници. Хаджът е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си.

По данни на властите, тази година в поклонението участват 2 милиона мюсюлмани. Случаи на пострадали от горещините по време на поклонението са регистрирани още преди столетия, но с глобалното затопляне предизвикателствата пред поклонниците стават все по-големи.

„Трябва да се въведе някакъв адаптиран вариант, доколкото е възможно. Осъзнаваме, че това може да компрометира вековния ритуал, но все пак трябва да спасим хората. В същото време, трябва да предприемем действия за климата, за да спрем глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий", заяви Климатологът Фахад Сайед.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase