Приложението App Store не следва Регламента за цифровите пазари

Европейската комисия отвори пътя към тежки финансови санкции срещу Apple, като обяви, че магазинът за приложения на компанията (App Store) не отговаря на правилата за конкуренция в ЕС, пише в прессъобщение на ЕК.

Meta взима снимките и постовете ни от Facebook и Instagram от юни, за да тренира изкуствен интелект

"Правилата на App Store нарушават Регламента за цифровите пазари (DMA), защото пречат на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни канали за разпространение на оферти и съдържание", обяви ЕК в становище по темата.

То е първото в контекста на новите правила за конкуренция, въведени от DMA и задължителни от 7 март, вследствие на което ЕК откри разследване срещу Apple. Компанията има възможността да се защити и има достъп до разследването, като се очаква да отговори писмено на предварителните заключения.

ЕК разследва Meta, Apple и Alphabet за нарушения на акта за цифровите пазари

Ако те бъдат потвърдени, ЕК трябва да приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г., след което Apple може да бъде изправена пред глоба, възлизаща на до 10% от глобалния си оборот и до 20% в случай на повторно нарушение.

Калифорнийският гигант обяви оборот от 383 милиарда долара през последната си финансова година, приключила в края на септември 2023 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase