Районната прокуратура в Стара Загора e внесла документа в съда

Членовете на бившето ръководство на болницата в Раднево получиха обвинителен акт за източване на средства. Това стана след четири години разследване, съобщиха от прокуратурата. Заради липса на заплати през 2020 година служители на болничното заведение излязоха на протести. Тогава стана ясно, че болницата се източва неправомерно и бяха арестувани директорът, счетоводителят, шофьорът на управителката и човешки ресурси. Заради огромните задължения, натрупани в болничното заведение, в последствие то бе продадено и сега е собственост на частен инвеститор. 

Нападение над служители в най-голямата психиатрична болница у нас

От Районна прокуратура в Стара Загора повдигнаха обвинение срещу  М.К.,  на 61г., М.А., на 39 г., М.С., на 40 г., и С.С., на 31 г. Те са предадени на съд за това, че в условията на продължавано престъпление в периода от 02 април 2018 г. до 11 ноември 2019 г., в гр. Раднево като длъжностни лица – управител, главен счетоводител, специалист човешки ресурси и С.С., на длъжност шофьор, като помагач, са присвоили чужди пари, собственост на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 76 324 лева. Парите са им връчени в качеството им на длъжностни лица и поверени да ги управляват, като присвоеното е в големи размери и за улесняване на деянието е извършено документно престъпление. 

Фалиралата общинска болница в Раднево остана без ръководство

Обвиняемите лица работили в лечебното заведение по трудови договори. В периода от 02 април 2018 г. до 11 ноември 2019 г. били съставени редица граждански договори с „възложител“ – МБАЛ, по които  „изпълнителят“ не е извършвал посочените в договорите дейности, но във всички случаи е било извършено плащане по тях. 

Директорката на болницата в Раднево присвоила над 200 хил. лв.

Предложението да бъдат съставени такива договори било направено от М.К. в качеството й на управител на лечебното заведение. Така сумите, представляващи възнаграждение по договорите, трябвало да бъдат получени от обвиняемите. Посочените в тях дейности реално не са били извършвани. В част от договорите възложител била М.К., като управител на МБАЛ, а изпълнител или тя в качеството й на лекар, или някой от другите обвиняеми лица. В друга част от договорите като получатели на сумите били посочвани други лица, които обвиняемите познавали по друг повод и разполагали с данните от личните им карти.

Подписите на „получател“ били имитирани от някой от обвиняемите, тъй като разполагали със снимки на личните карти на някои от лицата, посочени като получатели. Паричните суми по договорите не били изплащани по банков път, а са получавани от обвиняемите лично.

Районен съд - Раднево е насрочил разпоредително заседание по делото през месец септември 2024 г. Парите, предмет на длъжностното присвояване, до момента не са възстановени. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase