Екзотичните животни в Щатите са обект на порочната практика

Близо 23 милиарда долара - това е сумата, която се генерира годишно от незаконен трафик на диви животни, според министерството на вътрешната сигурност на съединените щати. Спасителен център в Лос Анджелис се стреми да хвърли светлина върху продължаващата с години порочна практика, разказва Voice of America.

Флъфи е алигатор. Той се озова в Центъра за изучаване на дивата природа в Калифорния, след като пораства твърде много, за да продължава да живее във ваната на старите си собственици. Бившите му стопани могат да бъдат осъдени за престъпление, тъй като в щата е незаконно да се отглеждат екзотични животни, включително алигатори, като домашни любимци.

Дейвид Риърд е съосновател на центъра, в който сега Флъфи живее с други изоставени екзотични животни. "Това е американски алигатор, който е бил гледан като домашен любимец, собствениците му са го държали във ваната си и накрая доброволно са го освободили", разказва той.

Убити ягуари и милиони изсечени дървета: Мексиканският влак Майя поставя в риск природата в Юкатан (ВИДЕО)

Друг подобен случай е този на алигатора Реджи. Той става известен през 2005 г. година, след като се появява във водите на езеро в Лос Анджелис. За залавянето му и преместването му в зоологическата градина са били необходими 18 месеца. Първоначално, бившите му собственици са го закупили от черния пазар.

Според Сара Уокър от Асоциацията на зоопарковете и аквариумите, намирането на екзотични животни на черния пазар е лесно. "В Съединените щати инспекторите по дивата природа конфискуват по 27 животни на ден. Те се внасят незаконно, някой път чрез пощенски пратки, друг път ги превозват със самолети, а понякога дори самите пътници ги носят. Вярвате или не, хора пренасят незаконно птици, костенурки и всякакви животни, като буквално ги привързват с тиксо към тялото си", казва тя.

„Доскоро, алигаторе”: Иззеха огромен хищник от дома на собственика му в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Именно на летището в Лос Анджелис, което е основната въздушна връзка на Западното крайбрежие, ежедневно се откриват много екзотични видове. По тази причина природозащитниците решават да направят там изложба, посветена на трафика на дивите животни. "Това е четвъртата ни изложба в Съединените щати. Летището в Лос Анджелис е изключително важно място за нас, тъй като е много оживен сборен пункт, където ежедневно се внасят незаконно много животни и животински продукти", казва Сара.

По данни на Министерството на вътрешната сигурност на Съединените щати трафикът на диви животни носи на бракониерите и трафикантите около 23 милиарда долара годишно. Според Дейвид Риърд от Центъра за изучаване на дивата природа - пазарът на птици е един от най-печелившите. "Някои птици, като туканите и различните застрашени папагали, могат да бъдат много скъпи. Тяхната цена е доста висока. Много от екзотичните котки - дори тигрите - изненадващо не са толкова скъпи, колкото си мислите", разказва Дейвид.

Според скорошно проучване, около 70% от незаконните екзотични домашни любимци умират още преди да стигнат до пазара. А тези, които биват спасени, често попадат в приюти, в които не знаят как да се грижат за тях, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America