Най-труден за овладяване е пожарът в Сакар

Военните се включиха на помощ на огнеборците и доброволците в битката с пожарите. Хеликоптери на военновъздушните сили гасят огнища по места. Най-труден за овладяване е пожарът в Сакар, където пламъците вече се простират на територия от 80 000 декара.

Огън се запали и край автомагистрала „Хемус” близо до Варна.

Трети ден в община Хисаря продължава битката с пожара.

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден след като пожарът превзе половината планина и влезе в село Равна гора, оцелелите къщи там се броят на пръстите на едната ръка. Семейството на Петко едва се спасява от стихията вчера.

„Запалихме колата и през огъня. Всичко гореше, беше страшно”, казва Петър Деспов.

В селото постоянно живеят 6 души. Още няколко идват през почивните дни. Силният вятър цял ден разпалваше нови огнища, следобед огънят погълна и боровата гора над село Михалич.

Час по-късно вятърът се обърна и вкара пожара в още едно село – Левка, което се намира на 15 километра от мястото, където вчера избухна пожарът.

Огънят погълна кравеферма и стопански постройки, а хората си помагаха с подръчни средства. Пожарът е предизвикат от земеделец, който чистел треви.

От снощи работата на полето е забранена напълно със заповед на областния управител на Хасково. 

Огненият ад не подмина и магистрала „Хемус”. Гъст дим създаде опасност за движението и то беше спряно. И до вечерта все още не е пуснато. Колите се отклоняват край пътен възел „Слънчево”. Огънят тръгнал от местността „Побити камъни". 

Снимка: БГНЕС

Пожарът край Хисаря все още не е овладян. Пътят между Хисаря и село Михилци. Изключително много доброволци се включиха в гасенето.

В късния следобед обаче заради силен вятър огънят тръгна към село Иван Вазово.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase