Това коментира вътрешният министър Калин Стоянов

Взривилата се складова база в Елин Пелин е въведена в експлоатация през 2012 година. По данни на МВР става въпрос за изключително високотехнологично оборудван склад, който има всички защити. През годините са правени множество проверки, които не са установявали нарушения. Имало е предписания, които са били отстранявани незабавно. Последната инспекция е била преди около два месеца. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предполага се, че синът на собственика на склада – на 22 години, се намира в помещенията. „Най-лошото е, че единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация са охранителят, който заради случилото се е абсолютно неадекватен и дава различни данни непрекъснато. Другият е настаненият в „Пирогов”, който е с тежко обгазяване, с опасност за живота”, посочи министърът.

В болница са настанени баща и дъщеря – бащата е с тежко обгазяване, а момичето е с 85% изгаряния, които според медиците са несъвместими с живота, добави вътрешният министър.

Пожар и взривове в склад за фойерверки край Елин Пелин, двама са тежко пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Взривовете се случват след края на работния ден. „Имало е хора, които са дошли да вземат пиротехническа техника. Точно тогава се случва инцидентът. Предположението е, че при пренасянето на техниката, тъй като е изнасяна от основните складове към офисите, е станало нещо. Това са твърдения на хора, които говорят „коридорно”, каза Стоянов.

Собственикът е обяснил, че в един от складовете има тротилов еквивалент, който не бил идентичен с тротил. „Този склад е изцяло обезопасен по правилата – с много дебели бетонови стени”, уточни министърът. 

Военни джипове влизат на мястото на взривовете

Някои от помещенията в базата са газифицирани. Затова е бил спрян притокът на газ. „Но ситуацията остава критична”, подчерта Стоянов. Пожарът при склада на хранителната верига вече е потушен. 

Хората, живеещи в къщи близо до склада, са били евакуирани и ще им бъде осигурено място, където да пренощуват, обясни министърът. „Голяма част от тях не искаха да бъдат евакуирани. Те бяха изведени от полицията”, заяви той. 

При възможност ще бъдат направени просеки между склада и близките къщи.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase