Комисията изяснява има ли неясно, неефикасно и несправедливо разпределяне и изплащане на дължимите възнаграждения за авторски права на правоносители

Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка на дейността на „Музикаутор”. Проверява се за евентуални нарушения, включително забранени споразумения и злоупотреба с монополно положение. Комисията проучва дали „Музикаутор” неясно, неефикасно и несправедливо разпределя и изплаща дължимите възнаграждения за авторски права на правоносители.

КЗК и МВР извършват проверка в офисите на „Музикаутор”

КЗК проверява дали „Музикаутор” прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на правоносителите, което може да намали техните приходи и стимулите за създаване на нови произведения, като същевременно влияе негативно на конкуренцията и ползите за потребителите.

„Според приходите, които получава един ползвател, според приходите дължи плащания. Тарифите, в много от случаите, се определят на такава база. Една излъчена песен по едно радио може да е 1 ст., а по някоя телевизия да е 1 лв.”, обясни заместник-председателят на „Музикаутор” Васил Гюров.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори са на мнение, че е време в България да се приложи практиката на други държави в ЕС за определянето на тарифи, които да съобразят действителното използване и приходите на ползвателите.

„По закон „Музикаутор” e длъжна да провежда преговори за утвърждаване на тарифите си с представителната организация на ползвателите, каквато е АБРО. Ние обаче нямаме законовата възможност да инициираме такива преговори. Преговорите се провеждат изключително трудно”, каза изпълнителният директор на АБРО Анна Танова.

Законът предвижда Министерството на културата да осъществява прекия контрол върху дейността на „Музикаутор”. „Интересен момент е с колко хора разполагат, колко проверки са извършени, дали са извършени като хората. Но там ресурсът пак е много ограничен”, заяви Гюров.

Според Закона за авторското право „Музикаутор” няма право да реализира печалба. Организацията е длъжна да разпределя и изплаща всички получени суми на правоносителите, след като удържи необходимите разходи за своята дейност. Изпълнението на това задължение е и обект на настоящата проверка.

„Музикаутор” е сдружение с господстващо положение на пазара. То е със законово установен, почти монопол. Всички ползватели на музикални права на практика са задължени да сключат договор с „Музикаутор” като единствен доставчик. За това е важно да се контролира дейността им”, посочи изпълнителният директор на АБРО.

Приходите от авторски права на „Музикаутор” през изминалата година са над 15 млн. лева, според отчета на организацията, като 1/3 от тях е от телевизиите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase