„казвам сбогом на политиката, но не с разочарование”, заяви той

Освен вчерашния пожар на локомотива по линията Пловдив-Варна, още редица инциденти това лято насочиха вниманието към Българските държавни железници. На 24 август пламна друг локомотив край Копрившица, а само няколко дни по-рано се стигна до куриозната ситуация пътници да бутат композиция.

Всичко това днес беше поименно изредено от Димитър Главчев като аргумент защо Георги Гвоздейков от утре няма да е министър на транспорта. В множеството закъснения на влаковите композиции и инцидентите в железопътния транспорт, служебният премиер видя аргумент професионалният път на Гвоздейков да поеме по нов коловоз. Самият той отказа коментар пред камерата на NOVA, но използва своя Facebook, за да благодари за подкрепата. И да каже довиждане.

„За да бъда коректен към всички, а най-вече към себе си, казвам сбогом на политиката, но не с разочарование!”, заяви той.

Сега пред новия министър Красимира Стоянова стои предизвикателството да гаси пожарите - буквално и преносно, в държавните железници.

Гвоздейков се оттегля от политиката

Междувременно разследване ще покаже каква е причината за последния инцидент с влак.

„Започна да пуши и се запали машината. Според мен и другите пътници машинистите реагираха адекватно. Ние бяхме в нищото, а те придвижиха влака на място, на което могат да реагират пожарни, линейки”, разказа пътникът Атанас Ангелов.

 При инцидента един от машинистите губи съзнание.

„Изпаднал е в шоково състояние, най-вероятно поради високата концентрация на въглероден двуокис”, коментира д-р Георги Захариев.

Тече проверка и по другия случай, коствал поста на министър Гвоздейков - този, при който пътници бутаха локомотива на влака Пловдив - Димитровград. От Държавните железници изпратиха писмена позиция в отговор на въпросите ни за проблемите в БДЖ, които от днес имат и политическа окраска.

„Предизвикателствата пред БДЖ са свързани основно с подновяване на амортизирания и остарял подвижен състав, както и подновяване и модернизиране на железопътната инфраструктура ", заявиха от БДЖ.

Как новият министър ще се справи с тези предизвикателства, предстои да разберем.   

Репортер: Мартин Керефейски

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase