Данните за потвърдените случаи ще бъдат публикувани ежеседмично на сайтовете на НЦЗПБ и на МЗ

Към момента регистрираните случаи на западнонилска треска у нас са три - на трима мъже, от които единият е от Хасково, а другите двама - от София. Двамата пациенти в София са починали.  Първоначално пробата на пациента от Хасково е доказана в частна лаборатория, като по-късно е потвърдена в лаборатория в Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Данните за потвърдените случаи на западнонилска треска ще бъдат публикувани ежеседмично на сайтовете на НЦЗПБ и на МЗ. 

След като тази сутрин от НЦЗПБ съобщениха за NOVA за четвърти случай на Западнонилска треска, по-късно през деня от Министерството на здравеопазването отхвърлиха тази информация като уточниха, че става въпрос за дублиране. Първоначално пробата на пациента от Хасково е доказана в частна лаборатория, като по-късно е потвърдена в рефетенрната лаборатория в Центъра по заразни и паразитни болести.

Кантарджиев за западнонилската треска: Някои хора боледуват по-тежко заради дефицит на имунната система

При 80% от случаите на заболяването няма симптоми, но при другите 20% все пак има грипоподобни такива – температура, мускулни болки и др.

При много малък процент – около и под 1, се проявяват симптоми на централната нервна система, като сънливост, главоболие и сериозна дезориентация. Тогава експертите съветват да се потърси лекарска помощ.

„Някои хора боледуват, защото имат дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон 1 – белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции“, каза бивш директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

След като в четвъртък бяха взети допълнителни мерки в столицата за допълнително, извънредно пръскане срещу комари, в петък здравният министър проведе среща с УС на Дунавските общини, за да може да се планира от по-рано пръскането срещу комари в региона около р. Дунав. Решението е то да започне три месеца по-рано - в периода на март – април. Ще се разшири и площта, върху която ще се третират насекомите.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase