На този ден преди половин век се поставя началото на ядрената енергетика в цяла Югоизточна Европа

Половинвековен юбилей отбелязва днес Атомната електроцентрала в Козлодуй. На този ден преди 50 години се поставя началото на ядрената енергетика не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа.

МЕ: Националното събрание на Република Корея подкрепя проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”

Към момента в АЕЦ „Козлодуй“ работят Пети и Шести енергоблок. Двата реактора, както и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво това лято получиха безсрочни лицензи за експлоатация. С работещите си мощности централата към момента е най-големият производител на електроенергия в страната с дял над една трета от националния енергиен микс. 

Централата е изграждана на три етапа. От 1972 до 1992 година са построени шестте енергоблока. За тези 50 години най-голямото постижение е това, че на България са спестени 838 милиона тона въглеродни емисии, изтъкнаха енергетици. Всички те се поздравиха с рождения ден на АЕЦ „Козлодуй”, пожелаха си предимно безопасност и най-вече - скорошно строителство на 7 и 8 блок.

Хиляди хора от различни поколения и служители на централата се събраха днес в „Ботев” парк край град Козлодуй, за да отбележат 50-тия рожден ден на АЕЦ „Козлодуй”. 

Кирил Николов е от хората, които са част от живата история на централата. Заварваме го да разговаря с бившите си колеги. "Спомням си как я строихме", разказва бившият директор. 

Стъпил на площадката още за пуска на първи блок като обикновен работник и после се издигнал до изпълнителен директор. Сега е пенсионер, но не може да пропусне и да се види с колегите си.

"50 години е един много особен юбилей. Бих казал най-добрият, щото е съизмерим с човешкия живот", посочва друг бивш директор - Александър Николов. 

Затова на празника дойдоха много и бивши, и настоящи служители от различни поколения и от различни краища на страната с много добре пожелания. „Дано винаги да е безаварийна работата на централата. И да развиваме ядрената енергетика в България, чийто основи сме положили през 1974 година с един такъв голям проект, който е бил първият в нашия регион”, заяви Александър Николов, бивш изп. директор на АЕЦ "Козлодуй".

И настоящите и бившите служители смятат, че бъдещето е строителството на 7-ми и 8-ми блок. "Полезно е да се разширява АЕЦ „Козлодуй“, тъй като 5 и 6 блок имат някакъв срок на живот", посочва Наско Михов, бивш директор на АЕЦ-а.  

"Мисля, че ще бъде реалност. Не мечта", категоричен е Иван Андреев, директор на АЕЦ "Козлодуй".

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase