Коментар по темата на икономистите професор Гарабед Минасян и професор Румен Гечев

Партиите се готвят за седмото си явяване на избори, а в бюджета на държавата се отвори дупка, сравнима по размери с недоверието към политиците. През последните няколко месеца дефицитът набъбва двойно и така се оформя поредният бюджет с пробойна в края на годината. За момента недостигът е близо 2%, но се очаква да порасне в края на годината, когато едва ли ще имаме редовно правителство. Увеличението на разходите се дължи основно на административния скок на социалните плащания, за което за поредна година харчим повече, отколкото събираме. Може и да не прескочим летвата от 3%, която е условие за приемане на еврото, само ако за пореден път вземем от парите за инвестиции и ги раздаваме за пенсии и заплати.

Може ли да бъде постигнат дефицит от 3% в бюджета за следващата година

Такава ли трябва да е фискалната политика на държава в политическа криза,  която си отвися в чакалнята на еврозоната? Политиците, които харесват щедростта в изборно време, нехаят как ще запълваме дефицита, защото за пореден път се надяват да се похвалят на избирателите си, че парите, които се харчат в социалната сфера, растат. Редица икономисти обаче предупреждават, че рискът да влезем в дългова криза се покачва благодарение на подобно популистко безразсъдство. А за да излезем от нея - не след дълго ще трябва да затягаме колани и да вдигаме данъци.

Тази седмица в „Челюсти” икономистите професор Гарабед Минасян и професор Румен Гечев коментират темата как е добре да харчи държавата - пестеливо или разточително?

Целия разговор гледайте във видеото.