Поскъпването за седмица е средно по 1-2 ст. на литър

След ниските цени на горивата на колонките през цялото лято, зимата носи нова тенденция за покачване на цените. Само за последната седмица средната цена на дизела се е увеличила с две стотинки до 2.47 за литър. При бензина увеличението е с една стотинка. Средно в страната един литър струва 2.49 лв. Колкото и да са слаби тези колебания в цените нагоре, те идват на фона на няколко месеца постоянно поевтиняване.

На бензиностанцията екипът ни срещна Алекс Павлов, който казва, че зарежда няколко пъти седмично. Забелязва увеличението на цените, което признава, че ще се отрази сериозно на бюджета му. „Както са тръгналите темповете, ще се увеличават и ще си стигнат на старите нива”, опасява се водачът. Като активен шофьор той пресмята колко харчи за гориво. „На седмица минимум 150, на месец - 500-600 лева. Може да стъпи и на 1000 лева, което е една нормална заплата”, посочва Павлов. 

Кризата в Близкия изток покачва цената на петрола

Експерти също отчитат увеличението. „Това покачване се дължи на ситуацията в Израел и Иран. Не мисля, че до края на зимата ще има драстично повишение на цените”, казва Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговци, производители и вносители на горива. По думите му е много вероятно цените да се запазят в този диапазон. Експертът обаче не изключва възможността заради ситуацията в Близкия изток те да се покачат с няколко стотинки. Той вижда ниско търсене на световните пазари на горива. На това мнение е и енергийният експерт Илиян Василев. „Деиндустриализацията в Европа намалява, а прогнозите за нисък икономически растеж понижават потреблението на нефт”, посочва Василев.

Въпреки притесненията на хората и динамичната геополитическа обстановка, прогнозите за идните месеци носят спокойствие. „Нещата не са чак толкова тревожни . Потребителите не трябва да се притесняват. Ако не се случи нещо извънредно, мисля, че цените, които ще виждаме, са около 5 стотинки нагоре или надолу до края на годината и дори за целия зимен период”, прогнозира Хаджидимитров.