Хората решават европейското бъдеще на страната

Изключително оспорвани резултати от референдума за промени в конституцията на Молдова. При 97% преброени бюлетини за това дали присъединяването на страната да бъде вписано в конституцията гласовете „не“ и „да“ са равни, с лек превес на отхвърлянето.

Освен на референдума, молдовците гласуваха и за президент. Досегашният проевропейски президент Мая Санду печели първия тур, но с много по-малка преднина от очакваната - 41% от гласовете. Тя ще се изправи пред труден втори тур в началото на ноември, на който опоненти ѝ вероятно ще се обединят срещу нея. Санду нарече неочаквания резултат „безпрецедентно посегателство срещу демокрацията“. Тя заяви, че правителството ѝ разполага с ясни доказателства, че 300 хиляди гласа са били купени от Русия, за да се гласува срещу европейската ориентация на страната.

„Хората виждат в референдума отговор на въпроса за интеграцията с Европа - дали сме за, или против, като второто на практика означава, че ще останем под руско влияние, както през последните 30 години. Решава се бъдещето на нашата страна, нейният успех, свобода и сигурност. Ако в Европа се спусне нова желязна завеса, мястото на Молдова трябва да бъде от страната, където има свобода и развитие”, коментира политическият  анализатор Алексей Тулбуре.

Редактор: Калина Петкова