Тя изрази впечатленията си от предизборната кампания

"Партиите отместват фокуса към това колко е важен резултатът, без да поемат ангажимент към организацията на изборния процес, което нарушава доверието към него. Обученията в СИК приключиха. Проведоха се в тази седмица, с цел повече хора да бъдат включени в тях. Десетки хора се сменят от състваите на СИК дори в изборния ден. Това показва много нисък ангажимент или липсващ към организацията". Това заяви председателят на обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова в "Интервюто в Новините на NOVA“.

Ива Лазарова, Обществен съвет към ЦИК: Протоколът от заседанието на ЦОБ на ДПС трябва да стане публичен

"Видяхме призивите на цик да се обучат сами членовете на СИК. Въпросът е с каква степен на съвестност ще се случи това", посочи Лазарова. 

Тя коментира и състоянието на машините за гласуване и проблемите с хартията при предните избори: „Анализ на хартията е извършен, но резултатите от него не са публични. Очакваме да видим този доклад, за да се запознаем с причините за тези бели бюлетини от предишните кампании. Направена е профилактика на принтерите, надяваме се да няма проблеми в неделя".

Според нея са липсвали дебати по отношение на това каква е настоящата ситуация, какви са обществените проблеми и как да бъдат разрешени. "Остана агресията на кандидатите към журналистите, видяхме мноежество акции на органите на реда по места, тънещи в изключителна бедност", коментира тя по отношение на предизборната кампания.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Мира Мирчева