Коментар на експерти

Какви конфигурации и коалиции ще са възможни в новия 51-2и парламент? Темата в студиото на NOVA коментираха политическият анализатор Георги Харизанов, комуникационният експерт Диана Дамянова, журналистът и директор на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев, изпълнителният директор на „Галъп” Петко Петков, журналистът Веселин Стойнев и политологът Борис Попиванов.

„При разпределение на мандатите може да се окаже, че формула 2+1 може да сработи”, каза  Бойко Станкушев. По думите му компромиси със сигурност ще са нужни. „Ако стане коалиция, тя ще е нехигиенична”, добави той.

Влизането на МЕЧ и „Величие” ще даде повече възможности за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, смята Диана Дамянова. „Той е цар да събира гласове оттук и оттам”, допълни  комуникационният експерт.

Според Георги Харизанов „слабите партии, умрялата кампания на излишните избори водят до тъпи резултати”. „Ако имаме правителство, то нито ще е силно, нито ще е реформаторско, нито стабилно, нито здраво, нито дясно, нито ляво”, категоричен е политическият анализатор.

„Математиката показва, че ГЕРБ-СДС е спечелила близо 70 хиляди гласа повече спрямо предишните избори. ПП-ДБ е спечелила 20-30 хиляди отгоре. Това означава, че все пак гражданите са гласували за системните партии”, отбеляза журналистът Веселин Стойнев.

По думите на политолога Борис Попиванов възможностите за съставяне на кабинет в рамките на 51-вия парламент са същите като тези в 50-ия.

„Новото в ситуацията е скучната кампания. Толкова скучна кампания на българските избиратели никога не е представяна”, смята изпълнителният директор на „Галъп” Петко Петков.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК  

Редактор: Калина Петкова