Коментар на Каназирева, Кънев, Хампарцумян, Лозанов, Алибегов и Славкова

Юристът и доктор по конституционно право Дани Каназирева, икономистът Евгений Кънев, банкерът и финансист Левон Хампарцумян, медийният експерт доц. Георги Лозанов, председателят на „Българска асоциация на заведенията” Ричард Алибегов и социологът от „Тренд“ Евелина Славкова коментираха последните резултати на партиите след края на изборния ден.

„Този път съм сигурна, че ще има кабинет или ще се направи много по-сериозен опит да бъде съставен такъв. Тъй като смятам, че все пак особено по-големите политическите партии им е останало някакво чувство за самосъхранение и ще направят поне опит. Не знам какво очакват, ако отидем на осми избори, да се промени“, заяви Каназирева.

България на кръстопът: Възможните посоки пред страната след предсрочния вот

„Въпреки тържествения тон, нещата не са добре, защото на практика виждаме сриване в стандартите за гласуване в България. Аз лично бих се въздържал да кажа, че това са честни избори. Предвид това, което се случваше през последните месеци и години, защото още от 2014 г., когато имахме Костинброд, няма наказани, нямаме хора в затвора за купен вот. Когато се случват такива подривания на стандартите и виждаме, че никой не може да бъде сигурен в честността на вота, всякакви комбинации са възможни“, подчерта Кънев.

„Слушах внимателно какво каза Бойко Борисов, при девет партии наистина мисля, че ще стане невъзможно да се случи каквото и да било, въпреки цялото желание. В ситуацията, в която се намирахме преди тези 100%, когато имаше само седем партии, беше по-ясна картината“, отбеляза Алибегов.

„Паралелното преброяване е извадка на секциите, в които ние правим exit poll. Това е един от най-точните методи, но има много неща, които в крайна сметка социологията не може да улови. Най-малкото защото хората все повече започнаха да отказват, да крият и лъжат за вота си“, каза Славкова и припомни, че България е имала 8-партиен парламент при кабинета „Борисов 2“.

Новият парламент: Кой с кого и на каква цена

„Намирането на премиер е най-маловажното нещо. Трябва да се намерят няколко неща, които да обединят достатъчно много хора, които са спечелили народната любов в този парламент, след това търсиш хората, които биха го свършили, включително премиер. По един начин изглежда Бойко Борисов, по друг академик Денков, но така или иначе вършат една и съща работа с различни външни прояви. Но те не са всемогъщи диктатори, няма как в Европейския съюз това да се случи“, обясни Хампарцумян.

„И сега няма особено значение кой е първи, кой е втори и кой трети. Тъй като трябва помежду си някак да се разберат, за да направят правителство. Аз не съм голям оптимист, че това ще се случи. Равноотдалечен премиер в устата на ПП-ДБ значи да не е партийна фигура на ГЕРБ-СДС. Но все пак ПП-ДБ е партия на протеста и промяната и няма да искат да застанат зад ясна фигура на ГЕРБ-СДС“, съобщи доц. Георги Лозанов.

Целия разговор гледайте във видеата.

Редактор: Камена Георгиева