На този ден за последно се яде месо преди Великден

Месни заговезни отбелязваме в неделя. На този ден за последно се яде месо преди Великден. Празникът поставя началото на подготовката за Великденския пост и е точно осем седмици преди празника. Алкохолът също е изключен от менюто. Тази години православни и католици ще отбелажат Великден на една и също дата – 20 април.

Вече близо 20 години Диляна от Берковица спазва всички пости. „Основната ми мотивация е, че по този начин ще се опитам да изчистя душата си от греховете. По-леко ми е от храната, която е само растителна, чувствам се по- добре“, разказа Диляна Иванова.

Основната храна, която си приготвя те по време на Великденските пости за ориз, картофи и боб. „Тук за нашия край традиционно са пълнени чушки с ориз и картофи и това е едно от задължителните ястия, които по време на пост си го приготвям“, добави тя.

Великденският пост продължава 40 дни и е най- дългия в православната църква. Тази година започва на трети март и ще продължи до 19 април. „Освен, че се въздържаме от яденото на месо, животински продукти, млечни продукти, голяма част от дните на поста са въздържание от яденето на олио, зехтин, консумацията на вино. Периодът на великденския пост е един благодатен период на по- сериозно въздържание на усилена молитва и покаяние”, заяви архимандрит Антим от Клисурския манастир край Берковица. По думите му чрез поста, молитвата и покаянието ние „обличаме“ душата си.

Празничната трапеза: Какви ястия похапват във Франция, Германия и Англия

„За това и много често в живота на всеки нас хората има и изпитания за които ние се питаме, защо на мен се случва това, защо ние оставил, но това е така, защото душата ни е оголена от към духовност, труд и добродетели Бог отвръща погледа си от нас”, уточни архимандрит Антим.

Вярва се, че лишавайки се от блажна храна по време на пост, човек пречиства тялото и душата си. „За това призовавам всички, които имат здраве, сили и възможности да се потрудят в този благодатен период на светия пост. Много хора правят диети предписани им от диетолози, няма лошо, но постът е нещо, което се прави в името на Бога, не на суетата и красотата, а в името на Бога и това Бог изключително много оценява”, категоричен беше той.

Според Диляна е важна вътрешната мотивация на човек по време по пост. „Това помага на човек да устои на изкушението от храната. В крайна сметка постът от храна е много по-малка част, духовният пост е много по- труден за изпълнение, да се смириш, когато е необходими, да си замълчиш, макар да знаеш, че си прав и това е по- трудното, заяви тя.