Забраната остава в началото и в края на всеки уикенд, както и около официалните празници

Отново спират тировете на пътя през почивните дни. Забраната за движение на камиони остава в началото и в края на всеки уикенд, както и около официалните празници. 
 
Въпреки че държавата даде заден и отмени забраната за движение на тирове в жегата, ограниченията за почивните и празничните дни остават. А причината – очакваният интензивен трафик по големите пътища на страната именно през тези дни. 
 
От това обаче се трупат загуби за бизнеса. 
По темата
 
Краят на работната седмица е начало на големия трафик. Особено през лятото, когато хиляди тръгват към морските курорти. А в морето от коли по пътищата попадат и десетки тирове.
 
„Затрудняват доста движението. Получават се ситуации, които биха могли да доведат до катастрофи, а инфраструктурата не е достатъчно развита, за да позволява камионите да пътуват заедно с автомобилите”, смята Васил.
 
Затова всеки петък и неделя камионите ще бъдат спирани в пиковите часове. Но не по всички пътища.
 
„Ще бъдат редуцирани пътищата, по които ще важи забраната, за да може възможно по-голям брой от пътищата да бъдат свободни, за да се предвижват превозвачите”, заяви Бойко Рановски, директор на Национална пътна полиция.
 
Докато едни пътуват към желаната почивка, други, като Димо – тръгват на поредния курс. А всяко забавяне на пътя означава загуби и неустойки.
 
„ Понякога, когато бързаш и имаш срок-доставка, влиза забраната, спират те и всичко тръгва назад”, обяснява Димо Стоянов.
 
Още по-големи ще са загубите по време на празници, тъй като тогава ограниченията ще важат за всички пътища. 
 
„Ние спорим за забраната за петъчния ден, защото той е работен и никъде в ЕС няма такава забрана в работен ден и това правило да не работиш в работен ден ми е странно”, заяви Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.
 
И не само:
 
„Трябва да следим и за здравето на нашите шофьори – не могат да стоят противозаконно на някакви паркинги, защото спират по аварийните ленти”, заяви още Лалов.
 
Ако забраната окончателно остане, превозвачите са готови да блокират границата с Гърция. 
 
Предстои представители на КАТ, Пътната агенция и превозвачите да решат окончателно по кои участъци и в кои часове да важи забраната за почивни и празнични дни.