Обжалвахме решението на съда, съобщи той

Няма да сменим името на ДОСТ, съобщи в студиото на "Здравей, България" заместник-председателят на партията Хюсеин Хафъзов. 

По темата

„Обжалвахме пред Върховния касационен съд решението на СГС, с което беше отказана регистрация на партията и очакваме едно по-справедливо решение”, заяви Хафъзов. 

„ДОСТ е абревиатурата, която се получи след подредбата на определени думи на български език”, подчерта той. "В заявлението за постъпването в партията няма графа „Етническа и религиозна принадлежност”, обясни Хафъзов. 

„Партия ДОСТ не е ограничила нито един български гражданин да членува в нея и приема всеки, който припознава политиката на партията. Съставът на партията е преди всичко от български граждани. Всеки български гражданин, навършил 18 години, който не членува в друга партия, има право да членува в тази партия”, подчерта той. 

„Решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ в регистъра на българските партии към СГС, представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани”, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция.

„Доколкото съдията извежда като основен мотив абревиатурата на партията, която според него образува чужда дума, както и преобладаващия брой членове от един етнос на новата партия, то това ограничение на конституционното право на свободно сдружаване придобива още по-грозни измерения на дискриминация на етническа основа”, каза Местан, цитиран от БГНЕС.

Според него решението на СГС поставя глобалния въпрос за характера на България като демократична, правова държава, в която Конституцията, законите и правилата би трябвало да са общовалидни.