Кои са страните, в които можем да гласуваме?

„Според ограниченията в Изборния кодекс секциите в чужбина до 35 в държава. Ще бъдат образувани секции във всички наши дипломатически и консулски мисии и това ще става на места, където са подадени най-малко 60 заявления за гласуване от български граждани”, заяви в студиото на „Здравей, България” външният министър Даниел Митов.

По темата

Двата избирателни списъка – за президент и за национален референдум и добавянето в тях на имена на ръка може да забави процеса на гласуване.

В държави като Сирия, Ирак, Либия, заради обстановката по сигурността, не е препоръчително ЦИК да отваря изборни секции.

На въпрос дали ще се отварят повече от една секция в посолствата и дипломатическите представителства в чужбина, Митов отвърна, че там, където има възможност, това ще бъде направено.

Относно смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за кандидат за поста генерален секретар на ООН, Митов коментира: „Бокова нямаше необходимите 9 гласа от страни постоянни членки на Съвета за сигурност. Освен това, тя имаше наложено вето от две от държавите. Когато имаш ситуация, в която знаеш, че твоят кандидат не може да спечели мача, си изправен пред две ситуации – или да го оставиш да се провали, или да се опиташ да обърнеш резултата на мача. Никой не може да упреква премиера, че е сменил своя кандидат за поста генерален секретар на ООН”.

По думите му е мит, че е имало някаква намеса отвън, за да направим замяната на кандидатите.

Повече по темата гледайте във видеото.