Това се случва в Никола Козлево до Шумен

Действието се развива в Община Никола Козлево до Шумен, стар бастион на ДПС. От миналите местни избори премина в ръцете на ГЕРБ. Един кмет, който дойде на власт с обещания за прозрачност, за повече морал. Ето какво се случва в тази община 10 месеца след изборите.

Откриваме, че новият кмет си е купил сградата на бивш супермаркет. Цената – около милион и половина лева. След като е купен от кмета, в супермаркета започва голям ремонт. Група работници усилено се труди от ранни зори до късно вечер. А сега внимание! Кои са тези работници? Всички са служители на общината, изпратени в работно време да ремонтират новозакупеният супермаркет на кмета.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Има ли схема "дърва срещу вот"?

Снимахме ги в рамките на месец и половина как всяка сутрин в 7 часа се качват на общинския автобус, управляван от шофьора на общината и в 8 часа пристигат в супермаркета на кмета в Шумен.

Социален работник в общината, който е и сват на кмета, играе ролята на бригадир. Отваря магазина и разпределя задачите на останалите общински служители. След като наблюдаваме тази картинка повече от месец, отпечатахме стопкадри на общинските служители от супермаркета на кмета и отидохме в право в кабинета му.

Какво разказа той пред камерата на NOVA гледайте във видеото.

След излъчването на част от разследването на Васил Иванов, Окръжната прокуратура в Шумен се самосезира. 

Наблюдаващият прокурор е разпоредил започването незабавно на предварителна проверка, възложена на МВР – Шумен, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Срокът за извършването й е едномесечен.

"В хода на проверката трябва да се установи кой и кога е полагал труд в магазин, собственост на Ешреф Вели Реджеб, намирали ли са се в трудови правоотношения към този момент тези лица, с кого", уточниха от прокуратурата. 

Гледайте цялото разследване на Васил Иванов тази неделя – 20 ноември след централните новини.