Нова техника и реновирани зали ще посрещат българското председателство на ЕС през 2018 г.

Година остава до момента, в който България ще поеме председателството на Европейския съюз. Предстоят ударни ремонти на представителни сгради. За обновяване на НДК, където ще се посрещат правителствените ръководители и делегациите, са предвидени 20 млн. лв. Как върви подготовката?

Същинският ремонт на най-големия конгресен център у нас ще започне през януари. Реконструкцията на част от залите в НДК ще тече паралелно с културните събитя, които ще се провеждат тук през следващата година. Днес ръководстовто на НДК избра да предупреди политиците, че трусовете във властта не бива да се отразяват на подготовката на България за европейското председателство.

За витрина на нашето домакинство е избран Националният дворец на културата. Срещите на държавните ръководители ще бъдат в емблематичната зала 3.

ВИЖТЕ КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НДК СЛЕД ПРЕУСТРОЙСТВОТО

Това ще е най-мащабното преустройство на Двореца от построяването му преди 35 години. В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

„6 месеца тази зала, в която сме в момента, най-влиятелните мъже и жени на Европа ще са тук и ще решават съдбата ни“, каза изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. Според него в момента институцията поема по пътя от аналоговата ера към дигитално бъдеще.

Преустройството ще включва ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център. 

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов.

„Представете си, че всичко до сега е правено само ръчно. Вижте тези прожектори – за тях се вдигат вишки, местят ги, преместват ги. Всичко това ще бъде събрано само в една флашка, пуска се програмата и всичко работи автоматично”, добавя Мирослав Боршош, директор на Националния дворец на културата.

Промените са съобразени с инструкциите на НСО и службите за сигурност, които вече са обходили всяко кътче в конгресния център. По тяхно предложение южният вход, който гледа към Витоша, ще осигурява достъпа на правелствените ръководители до сградата. Стъклена козирка и нова настилка ще придадат по-представителен вид.