Той ще помага за справяне с бежанския проблем

Контактен център на КПП - Капитан Андреево ще помага за справяне с бежанския проблем между България, Гърция и Турция. Днес вътрешните министри на трите страни откриха центъра.

По темата

Турският вътрешен министър в тон с думите на президента Ердоган заяви при откриването на центъра, че страната му не желае да ѝ бъдат поставяни условия. Турция се грижи за сирийските бежанци като за свои граждани и прави усилия да не допуска свободното им придвижване към Европа, допълни той.

Колегите му от България и Гърция се обединиха около тезата, че усилията трябва да са от всички.

Тримата вътрешни министри отриха център, чрез който информацията за бежанци ще се разменя по-лесно. 

БОЙКО БОРИСОВ В ХАРМАНЛИ – СНИМКИ 

„В крайна сметка мерките, които взимаме показаха добър резултат. През 2015 година през Егейско море преминаваха по 7 000 души, сега преминават по 70”, заяви Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция.

Той допълни, че Европа не бива да поставя условия на страната му.

„Всички заедно - и България, и Гърция, трябва по-ясно да се обърнем към европейските страни и те не трябва да поставят условия за решаване на този проблем. Човечеството не може да се управлява с условия”, заяви Сюлейман Сойлу.

СЛЕД БУНТА: ЛАГЕРЪТ В ХАРМАНЛИ ОТВЪТРЕ

Гърция и България от своя страна обявиха, че всички страни заедно трябва да се справят с проблема. Според Румяна Бъчварова не можем да връщаме мигранти в Турция без добрата воля на съседите. 

„Нямаме подписано споразумение. Имаме възможност да връщаме единствено турски граждани. В резултат на добрите усилия около 15-16 граждани на трети страни бяха приети само преди месец”, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

БУНТ В БЕЖАНСКИЯ ЦЕНТЪР В ХАРМАНЛИ (ГАЛЕРИЯ)

Най-късно до началото на следващата година трябва да е изцяло готова оградата по турската граница.

В сравнение с миналата година миграционният натиск към България е намалял наполовина.