Турски официални лица свързват покушението срещу Андрей Карлов с Фетуллах Гюлен

Мъж беше задържан при опит да нахлуе в Американското посолство в Анкара. Той произвел и няколко изстрела пред сградата на дипломатическата мисия. Тя се намира на 3-4 километра от мястото, където по-рано през деня беше застрелян руският посланик в турската столица Андрей Карлов.

Известно е, че нападателят в посолството се казва Шахин. Свидетели разказват, че той е произвел 8-9 изстрела. При задържането му, той крещял: "Не си играйте с нас!

Карлов беше застрелян по време на публична реч при откриване на изложба в Анкара. При атаката пострадаха още най-малко трима души.

Няколко турски официални лица свързват това покушение не с ИДИЛ, а с проповедника Фетуллах Гюлен.

Оказа се, че убиецът е 22-годишен полицейски служител от Анкара, който не е бил на смяна в момента на убийството. Той бил ликвидиран след престрелка с униформените му колеги.

По темата

Руската страна реагира незабавно, като президентът Владимир Путин определи случилото се като опит за влошаване на руско-турските отношения.

От Държавния департамент на САЩ издадоха предупреждение за всички американски граждани, които пътуват към Европа, да избягват коледни базари и публични събития, свързани с предстоящите празници.  

Репортер: Ясен Дараков