Разговор за кампанията с водещата на Новините на Нова и Милена Харизанова от „Закрила на детето” в УНИЦЕФ

Телевизионната водеща и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България Ани Салич подкрепи кампанията на УНИЦЕФ България срещу насилието над деца под надслов „Да превърнем невидимото във видимо“. В студиото на „Здравей, България” по Нова кампанията представиха Ани Салич и Милена Харизанова от „Закрила на детето” в УНИЦЕФ. 

„Кампанията срещу насилието над деца не е предизборна за УНИЦЕФ. Ние работим за нея от 2008 година, когато направихме горещата линия 116 111, на която са могли да се обадят всички съседи в Русе, за да не се стигне до смъртта на Пламена”, заяви водещата на Новините на Нова.

Ани Салич припомни данни от последното изследване на УНИЦЕФ, според което 68% от родителите у нас смятат, че е допустимо да използват леки форми на физическо насилие, тоест - шамари, а под 50% от лекарите и учителите биха сигнализирали полиция или социални работници. „Специализирани услуги за терапия и подкрепа на деца жертви на насилие почти няма, а т. нар. „сини стаи” са едва около 10. Те почти не работят и има отказ да бъдат използвани”, обясни водещата.

„С тази кампания искаме да покажем, че обществото не приема насилието, че то води до трайни следи в развитието на едно дете”, подчерта Милена Харизанова. По думите й в последните години се наблюдава промяна в нагласата на родителите, като тежките форми на насилие се приемат по-рядко.

Целия разговор с Ани Салич и Милена Харизанова гледайте във видеото, а повече за кампанията на УНИЦЕФ можете да научите тук.