Близо до Амстердам на територия от 6 000 хектара се намира домът на някои от най-редките животни

Удивителна разходка из резервата Оствардерспласен ще предложи Viasat Nature на зрителите в „Новата дива природа”. Документалната поредица, която ще се излъчи на 26 април, 6 май и 10 май от 21.05 ч., е първата по рода си, удостоена с приза „Най-добър нидерландски филм” на наградите „Рембранд”.

„Новата дива природа” разкрива красотата на резервата Оствардерспласен, който се намира в сърцето на една от най-гъсто населените държави в Европа – Холандия, близо до Амстердам. Резерватът е уникален експеримент, при който природата е оставена да следва своя естествен ход. Паркът се е превърнал в символ на устойчивостта на дивия живот в натурална среда.

Оствардерспласен е разположен на територия от 6 000 хектара и за последните 40 години се превръща в дом на някои от най-редките птици в Европа. В областта може да се види великолепният Белоопашат морски орел, който не е наблюдаван в района от Средновековието насам, както и най-голямото стадо от около 1 000 диви коне от породата Коник.

Сериалът, посветен на една от най-динамичните и продуктивни влажни зони в Европа, разкрива пред любителите на природата какво се случва с животните през различните сезони. Когато студът започне да намалява и дните стават по-дълги през пролетта, красивите кадри показват как новият живот бавно се завръща в тръстиките и тревните площи под формата на блатни птици и величествени морски орли. Зрителите ще видят също как през лятото след силна буря шараните масово се отправят към плитчините, за да хвърлят хайвера си, а настъпването на есента се известява от благородния елен, който е в размножителен период. 

Още за продукциите на Viasat Nature може да откриете на сайта http://viasatnature.bg/, както и на Facebоок страницата на канала.