Желаещите да станат учители и да се посветят на българското образование могат да кандидатстват до10 април на сайта http://zaednovchas.bg/

 „Училището е една мини държава, в която се отглежда най-ценното за всички нас – децата ни.  Именно защото сме наясно колко е важно всяко едно дете ни да получава качествено образование, в Новините на Нова започнахме нашата кампания „Мисия образование”. Ние отразяваме всеки проблем, който срещаме или за който ни съобщават зрителите на сайта Novanews.bg”, заяви в „На кафе” водещата на Новините на Нова Ани Салич, която е лице и на социалната инициатива „Мисия образовние”.

Миналата година Нова телевизия постави фокус върху българското образование стартира инициативата „Мисия образование”, която сега продължава в партньорство с фондация „Заедно в час”, като фокусът е върху учителите и търсенето на преподаватели, които да повишат нивото на родното образование.

„Средната възраст на учителите в България е 55 години. Мнозина не са мотивирани и на са подготвени. Нивото на преподаване е различно в провинцията и големите градове”, констатира Евгения Пеева – изпълнителен директор на фондация „Заедно в час”.

Ани Салич също засегна проблема със смяната на поколенията между преподавателите в българските училища.  „Наистина  е изключително важно кой и как обучава децата ни, защото не напразно в скандинавските държави наричат учителката втора майка. В България ако си роден в бедно семейство или малко населено място е много вероятно на 15 години да си изостанал в учението или просто вече да не ходиш на училище, а това автоматично те превръща в бъдещ безработен. Тревожно е, че според миналогодишното изследване ПИЗА българчетата отново са на едно от последните места и по математика и по четене.  Двойките са повече от средното от Европа и сме далеч от владеенето на чуждите езици, които знаят другите европейци. Мисля, че начинът, по който можем да ги настигнем е чрез добре подготвените, активни и иновативни учители, които могат да бъдат пример и приятел на нашите деца. Именно такива млади хора могат да спасят българското образование  търсим най-добрите примери адекватни учители”.

Целта на фондация „Заедно в час” е да открие новите български учители и да им помогне да развият своите лидерски и мениджърски умения, необходими им в съвременното преподаване. Евгения Пеева разкри, че в момента фондацията създава иновативни магистърски програми за квалификация учител с Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.  „До 10 април всички желаещи ще могат да кандидатстват чрез сайта http://zaednovchas.bg/”, отправи своята покана към младите хора изпълнителният директор на фондацията. „Заедно в час” осигуряват материален стимул на младите преподаватели, но също така гарантира качеството на преподаване чрез подбора им и мониторинга върху тяхната дейност.

Двама учители, преминали  през програмата „Заедно в час” споделиха своя опит в „На кафе”. Защо Томислав Рашков е оставил успешната си кариера в Германия, за да преподава в България? И защо Елица Генева е предпочела да замени високо платената длъжност на юрист с  работата на учителка? Отговорите ще научите във видеото от „На кафе”.