Туристическото предаване разкрива непознатото лице на индийското общество днес от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж” ще разкрие непознатото лице на индийското общество в „Градът на вдовиците” днес от 13.00 ч. по Diema.

Град Вриндаван е свещен за индусите. Тук е живял Кришна. Милиони поклонници идват в храмовете му, за да го почетат, да измолят здраве и благоденствие. Но свещеният Вриндаван си има своя тъмна страна. За нея не се говори много, защото е историята зад воала на приказката. Той е наричан „градът на вдовиците“.

Някога овдовелите жени в Индия се хвърляли в огъня на кладата, заедно с тялото на починалия си съпруг. Без значение на каква възраст са и колко осиротели деца оставят след себе си. Така изисквало обществото. Когато младоженката влезе в дома на съпруга си със своята зестра, от нея се изисква да се съобразява с правилата на дома, в който често живеят и родителите. Тя трябва да ражда деца, най-добре момчета, да ги отглежда, да се грижи за домакинството и съпруга си. До неотдавна ако съпругът се споминел, тя трябвало да изгори с него на смъртната клада. На момичетата било внушавано, че без съпруга си са безполезни, превръщат се в бреме за семейството, което ги е приело след брака.

Днес тази практика е почти преустановена, но суеверието, че вдовиците носят лош късмет на дома е все така силно. Това е причината вдовиците да бъдат прокуждани далеч, оставени на произвола на съдбата. Обикновено жените в Индия са необразовани. Едва в последните години се налага политика на включване на момичета в училищните списъци. Като необразованите те могат единствено да се грижат за децата и домакинството, защото нямат други умения.Те не могат да се издържат сами, нямат финансов принос към дома на съпруга си и се превръщат в тежест. Затова трябва да си тръгнат.

Вдовици могат да станат и деца. Омъжени по сделка в тийнейджърска възраст, момичетата могат да овдовеят и на 20, а често и преди да ги навършат.

Невръстните им деца няма да видят повече своята майка, защото родителите на починалия съпруг я прогонват надалеч. Вдовиците стоят пред избора да се самоубият, както често се случва или да просят милостиня, за да сложат залък в устата си. Ако са големи късметлии, някой може да се смили над тях и да ги вземе на работа като прислужници, но това не е практика. Болестите, глада и мъката бавно убиват овдовелите жени.

Никой не може да ни обясни защо точно Вриндаван привлича много от вдовиците. Каква е причината те да се отправят насам от всички краища на Индия? Това е едно от лицата на индийското общество, което е добре скрито от света. Смята се, че в Индия има повече от 40 милиона вдовици. Когато те изгубят съпруга си, престават да бъда „Тя“ и започват да ги наричат „То“.  За обществото те вече са „безполови“ създания. На някои места в Индия ги наричат „изялите съпруга си“, на други „проститутки“. Те са честа жертва на изнасилвания. Овдовяването е състояние на социална смърт, дори във висшите касти.

Ще бъдат ли допуснати приключенците от „Без багаж“ до истинските истории на овдовелите майчици, за които най-мечтана става собствената им смърт? Гледайте новия разтърсващ епизод на туристическото предаване днес от 13.00 ч. по Diema.