Не пропускайте епизода на туристическото предаване днес от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж” ще разкрие непознатото лице на Хавана тази неделя от 13.00 ч. по Diema. Днес всички говорят за Куба. И има защо. Куба е на границата на две епохи - минало и настояще, социализъм и мечти за демокрация, революционери - живи легенди преговарят с капиталистически инвеститори. Нито една друга дестинация не е толкова спешна, както Куба. В момента трудно се намират билети за полетите, защото всички уважаващи себе си пътешественици са се запътили натам. Хотелите са вдигнали цените, защото търсенето е по-голямо от предлагането.

Но кое всъщност е истинското лице на Куба? Каква е магията на Хавана? В началото на 16 век, след като испанските конквистадори вилнели и ограбили съкровищата на Северна и Южна Америка, Хавана станала мястото за подготовка на испанската флота по пътя обратно към Европа. В продължение на няколко месеца в годината, кораби, завърнали се от цяла Северна и Южна Америка, натоварени със скъпоценни товари бавно се събрали в пристанището. Заедно се защитавали от набезите на пиратите, а наоколо се развила инфраструктура с публични домове, страноприемници и игрални домове, готови да се погрижат всячески за моряците.

Деветнадесети век е период на растеж, когато са изградени едни от най-красивите сгради, впечатляващи с аристократична елегантност. През 1902 г., след войните за независимост, северноамериканското влияние и парите, които се стичат към града в първата половина на ХХ век, изникват нови хотели и славни арт деко дворци. Хазартът процъфтява, управляван от американски гангстери като Майер Лански, чиято цел е да превърне Хавана в Карибския Лас Вегас. Революцията рязко слага край на всичко това, а през 60-те години на 20-ти век новият режим почиства улиците от престъпността и проституцията. В Куба се полагат основите на социалистическия капитал.

Днес Хавана е столица и най-големият град на Куба, провинция, голямо пристанище и водещ търговски център. Градът е с население от над 2 млн. души. В района на Карибите, Хавана е трети по големина, най-големият по площ и най-гъсто населен град. Съвременна Хавана обхваща стара Хавана, крайградските квартали и квартал Ведадо - най-новата, модерна част от града, развита в началото на 20-ти век. Историческият център на Хавана е обявен от ЮНЕСКО през 1982 г. за световното културно наследство, През май 2015 г., Хавана е официално признат като един от новите седем градове - чудеса на света, заедно с Виган, Доха, Ла Паз, Дърбан, Бейрут и Куала Лумпур.

Какво ще открият в Хавана пътешествениците от „Без багаж“? Гледайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по Diema.