Туристическото предаване разказва пътят на Фидел Кастро към властта тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване „Без багаж” търси причините за победата на Кубинската революция тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

През 1952 г. диктаторът Батиста се връща чрез преврат на власт и като нов президент разчиства пътя на крупния американски капитал за инвестиции на острова. Хавана се превръща в „латиноамериканския Лас Вегас“. Целият туристически и развлекателен бизнес в страната се контролира от американската мафия. Нараства броя на публичните домове. Американците контролират 70% от икономиката на Куба. Безработицата нараства на 30%, а през 1958 година достига 40%. За всичко това Батиста е щедро възнаграден от американците.

В същото време недоволството сред населението се увеличава, особено сред прогресивните среди и интелигенцията. Въпреки лукса и разкоша на определени среди, като цяло населението на страната остава бедно.Кубинската революция е въоръжената борба за свалянето на диктатурата на Фулхенсио Батиста.

Но каква е предисторията?

Когато Батиста разбира, че няма шансове да спечели президентските избори, той организира военен преврат в Куба на 10 март 1952 г., разчитайки на армията и на подкрепата на САЩ. Около година по-късно Кубинската революция започва на 26 юли 1953 г., когато не много добре въоръжена група въстаници напада добре укрепените казарми Монкада и тези в Байамо.

След двучасови сражения, разчитайки напразно на подкрепа на широките маси, голям брой революционери са убити, а останалите заловени. Между последните са Фидел Кастро и брат му Раул. Фидел Кастро отказва адвокат по време на съдебния процес, завършил е право и сам защитава себе си, като произнася известната четиричасова реч, останала в историята след като той заявява „Осъдете ме, няма значение, историята ще ме оправдае.“ Осъден е на 15 години затвор, а брат му Раул - на 13.

През 1955 г. под натиска на обществеността, всички политически затворници са освободени. Братята заминават за Мексико, където срещат аржентинеца Ернесто „Че“ Гевара и тримата създават организацията „М-26“.Там революционерите подготвят следващите си действия, които водят до победа и прогонването на Батиста от Куба. На 1 януари 1959 г. Фидел Кастро провъзгласява победата на кубинската революция от балкон на кметството в Сантяго де Куба.

„Без багаж“ е в Сантяго де Куба по следите на революцията тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.