Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване „Без багаж“ ще отведе зрителите на пътешествие по следите на първите испански заселници в Куба тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Има едно малко популярно кътче от красивия карибски остров Куба. Неговата изолираност го прави оазис на девствена природа и безброй ендемични видове растения и животни. Това е градчето Баракоа. До преди 50 години дотук не е имало друг път, освен по вода. Това обстоятелство е съхранило региона в много отношения.

Адмирал Христофор Колумб стъпва на кубинска земя точно тук на 27 ноември 1492 г. Баракоа се е разгърнал около красив залив и е заобиколен от планини от всички страни. Когато се приземява на този бряг според историята Христофор Колумб поставя на брега кръст, наречен Круз де ла Пара. Испанците издигат тук три укрепленията Ел Кастийо, Матачин и Ла Пунта. По-късно, през 16 и 17 век, това изолирано кътче от Куба се превръща в рай за търговията с французи и англичани. В началото на 19-ти век Баракоа привлича много френски емигранти, избягали от революцията за независимост в Хаити. Те донасят със себе си кафето и какаото, земеделски техники, както и своя специфичен архитектурен стил.

До кубинската революция единственият достъп до Баракоа е по море, но през 1960 г. е построен 120 км. път от Гуантанамо. Пътят, прекосил планините и станал един от символите на победата на революцията.  Най-високата точка на пътя, наречен Ла Фарола, е на 600 м. и минава през 11 моста. В околностите основните плантации са бананови, кокосови и какаови. Баракоа е основният производител на шоколад в Куба. Най-отдалеченото място в източния край на кубинския остров се е запазило от влиянието на масовия туризъм, въпреки своята идиличност.

Какви изненади очакват приключенците от „Без багаж“ в Баракоа? Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.