Гледайте туристическото предаване “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване “Без багаж“ разказва за историческите събития, променили съдбата на Куба тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Приключенците ще отведат зрителите в град Санта Клара, превърнал се в светилище на най-емблематичния бунтар в света - Че Гевара. Градът е разположен в централната част на провинцията Вия Клара. Днес там живеят около четвърт милион жители и това го нарежда на пето място по брой на населението в Куба. Разположението на града, почти в центъра на страната, го прави важна комуникационна връзка между Хавана и източната част на острова.

Санта Клара е мястото на последната битка в кубинската революция в края на 1958 г.  Тогава две партизански колони атакуват града, едната е водена от Ернесто Че Гевара, а другата е водена от Камилио Сиенфуегос.

Когато Батиста разбира, че на много места на острова се сформират партизански групи, той изпраща към Санта Клара влакова композиция, натоварена с войници и оръжия, които трябва да неутрализират революционерите. Че Гевара разбира, че това може да е краят на всички освободителни идеи. Той разполага само с няколко часа, за да вземе решение как да действа. Че и неговите другари успяват да намерят булдозер и да го използват, за да изтръгнат железопътните релси. Така се стига до дерайлирането на влака на Батиста и победата над войниците му. Революционерите се снабдяват с оръжие и в този момент победата им е предопределена.

Днес в Санта Клара, съвсем близо до Парк Видал могат да се видят железопътните линии, където се е състояла историческата битка. Тук е дори булдозерът, използван при нападението, както и няколко вагона от дерайлиралия влак. Най-вълнуващото място в Санта Клара е комплексът с музея на Че, мавзолеят - Музео Хисторико де ла Револусион и Мавзолеят на Че Гевара.

Че е убит в Ла Хигера, Боливия, през 1967 г., а след това следите към неговия гроб се губят в продължение на десетилетия. През 1995 г. останките на Че са били намерени в необозначен гроб във Вайегранде в южната част на Боливия. В Куба биват пренесени през 1997 г. Тленните останки на Ернесто Че Гевара са положени в мавзолея под огромна бронзова статуя.

Защо 60 години след историческите събития споменът за Че все още вълнува? Защо тази харизматична личност е покорила сърцата на хиляди по света? Гледайте “Без багаж“  тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички минали епизоди на  “Без багаж“  можете да гледате в официалния канал на предаването във Vbox7.com.