Разгневен слон атакува екипът на предаването в епизода тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

С риск за живота си приключенците от туристическото предаване“Без багаж“ ще отведат зрителите на разходка сред дивите слонове на Шри Ланка. Докато снима в резервата Минерия, екипът на “Без багаж“ попадат на слон в размножителен период, който ги напада. Резерватът се намира на 182 км от Коломбо в северно централните равнини на Шри Ланка. Тук е гигантският резервоар за дъждовна вода на Полонарува. Като част от коридора на слоновете, който се свързва с парковете Каудула Уасгомуа, Националният парк Минерия дава възможност да се наблюдават стада слонове през цялата година. Периодът от май до октомври е най-добрият за посещение с оглед на голямото събиране на диви слонове.

През този период стада, наброяващи до 300 слона могат да бъдат наблюдавани в рамките на няколко квадратни километра. През август и септември всяка година по време на сухия сезон дивите слонове от заобикалящата пустиня тръгват в търсене на храна и вода и си правят път към бреговете на язовир  Минерия. 

Растителността наоколо е от тропически сухи смесени вечнозелени гори, изоставени земеделски земи, пасища и влажни зони. Откритите тревни терени са доминирани от много видове малки храсти. Екипът приключенци нямат почти никаква видимост, а наоколо се разхождат 24 вида бозайници. Освен слонове, тук живеят леопарди, елени, диви биволи, диви свине и маймуни, индийски панголин, бодливо свинче и три вида мангусти.В Минерия живеят и над 170 вида птици - водобегачи, дъждосвирци, плешив щъркел, калао, кълвачи и много ендемити.

“Без багаж“ нямат никакво намерение да слизат от джиповете, особено след информацията, че наоколо се разхождат и 25 вида влечуги, включително гигантски тропически гущери - монитор, червеноуст гущер и индийски крокодил в близост до резервоара. Но докато приключенците са в Минерия, внезапно застигат огромен мъжки слон по черния път през джунглата. Джиповете карат след него на няколко метра разстояние. Животното е изключително красиво и всички го снимат, докато в миг слонът се обръща към натрапниците. Никой не е подготвен за това, което ще последва. Слонът атакува…

Как се оцелява в отрит джип при нападение от слон? “Без багаж“ разказват в новия епизод на поредицата тази неделя от 13.00  ч. по DIEMA.