Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ тръгват из арабската пустинята Руб ал-Хали, за да се запознаят отблизо с най-традиционното занимание на шейховете - ловът със соколи, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Бреговата линия на ОАЕ на Персийския залив е с дължина над 650 км. В южните и западни части на страната крайбрежната низина преминава в пясъчната пустиня Руб ал-Хали, продължаваща и в Саудитска Арабия.

Снимки от новия епизода на "Без багаж" може да видите ТУК

Преди откриването на нефта по тези земи през 1950 г. ОАЕ е група от силно изостанали и неразвити държавици под закрилата на Великобритания. Петролната индустрия довежда до бърз икономически растеж и модернизация, което помага на емирствата да се освободят от британска зависимост през първата половина на 1970-те г.

Ловът с хищни птици е бил популярен спорт и знак за висок статут сред благородниците от средновековна Европа, Средния изток и Монголската империя.  Днес състезанието със соколи е един от най-ексклузивните спортове в Обединените арабски емирства, като най-добрите птици се продават за повече от 200 000 евро.

Спортът е наследство от живота на поколения наред в суровата и непримирима пустинна среда и традиция от времето, когато всеки ресурс е трябвало да бъде използван за оцеляване. Соколите са най-добрият инструмент за лов по тези места.

Гледайте туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.