Зрителите ще могат да се насладят на 5 български филма от 12 до 20 май

Специална прожекция на от най-награждаваните български филми за последните години – “Вездесъщият”, ще зарадва почитателите на качественото родно кино тази събота от 18.00 ч. в Дома на киното в София. Зрителите ще имат възможност да се срещнат с  режисьора на творбата Илиян Джевелеков и изпълнителят на главната роля в лентата - актьорът Велислав Павлов.

Българският филм “Вездесъщият” бе отличен с два приза на 22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест. Творбата спечели Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и Наградата на ФИПРЕССИ. Копродукцията  на Нова Броудкастинг Груп и “Мирамар Филм” триумфира и на фестивала на българския игрален филм “Златна роза” през 2017 година, където обра 5 основни награди. Сюжетът на "Вездесъщият" разказва за писателят Емил Борилов, който заснема живота около себе си, но попада в капана на опасно пристрастяване към живота и съдбите на близки, познати и случайни хора.

Специалната прожекция на "Вездесъщият" е част от специална седмица, посветена на качественото родно кино, която е изненада за феновете на седмото изкуство след раздаването на първите награди "NOVA подкрепя българските филми”. От 12 до 20 май в Дома на киното ще се състоят прожекции на 5 български филма, реализирани със съдействието на NOVA, както и среща с част от екипа и актьорите на всяка една от лентите.

След прожекцията на "Вездесъщият" тази  събота, в неделя, 13 май, от 18.00 ч. във филма "Воевода" ще бъде разказана истинската история на Румена – майка, принудена да остави дете и дом, която оглавява чета и налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. На мястото на прожекция феновете ще имат възможността да се запознаят със Зорница София, която влиза в ролята на Румена, както и с други актьори и представители на екипа на филма.

Асен Блатечки пък ще разкаже за високооктановия екшън "Бензин" преди прожекцията му в Дома на киното на 19 май в 17.30 ч. Лентата разкрива как автомобилният състезател и механик Дим се връща към живота, след 15 години прекарани в затвора, за да изпълни последното обещание към убитата си любима.

В неделя, 20 май, от 16.00 ч. на двете сестри Мая и Ива ще се наложи да пораснат бързо, a на възрастните – да останат усмихнати въпреки всичко в семейния филм "Маймуна". Режисьорът, сценарист и продуцент на лентата Димитър Коцев - Шошо ще бъде на място, за да отговори на всички въпроси от феновете, заедно с актьoри от филма.

Финалът на седмицата "NOVA подкрепя българските филми" в Дома на киното ще сложи романтичната драма "Дъвка за балончета" на 20 май в 18.00 ч. Лентата разказва историята на децата от 80-те и техните приключения, но и как се е развил живота им 25 годни по-късно. Един филм за чистата детска любов и препятствията, които стоят пред нея. Малката актриса Аглея Гумнерова ще присъства на място заедно със сценаристите Георги Иванов и Теодора Маркова.

Не пропускайте да видите едни от най-добрите български кино творби за последните години в седмицата "NOVA подкрепя българските филми” в Дома на киното в София.