NOVA e основен медиен партньор на 24-тото издание на фестивала

Три месеца след като коронавирусът отложи София Филм Фест събитието се завръща с алтернативен вариант – онлайн и с платформи на открито. Началото ще бъде дадено на 25 юни с филма „Паразит“. Сред поканените са Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, а Стефан Китанов, директор и основател на София Филм Фест, разказва повече за предстоящия фестивал пред репортера Драгомир Танев за предаването "Събуди се".

24-ти СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЛЯТО #ONLINE

„Откриването на лятното издание на София Филм Фест ще бъде на 25 юни, четвъртък в „Платформа А6“ в НДК. Взехме решение да бъдем адаптивни и да направим две издания – едно лятно и едно есенно. Лятното ще бъде основно онлайн и ще включва между 80 и 90 филма, които ще се качват на на платформата Festival Scope. Но освен възможността за гледане онлайн, ние предоставяме още възможности за гледане на открито. Единственото кино, което ще работи като нормално кино,ще бъде Домът на киното. Ще открием фестивала с дългоочакваната премиера на суперуспешния комедиен филм на 2019-а година „Паразит“.

Фестивал под карантина

„В самото начало на кризисната ситуация, свързана с пандемията от COVID-19, започнах да пиша писма до националните институции, които са съорганизатори на фестивала. Трябваше да уведомя Европейската комисия, защото Европейския съюз и програма „Творческа Европа MEDIA ни партнират и подкрепят. А също и FIAPF – Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти, към която София Филм Фест е акредитиран.

По време на карантината някой фестивали се проведоха онлайн, а други се отмениха. София Филм Фест е един от първите, които се завръщат и прави рестарт. Светът трябва да се адаптира и фестивалите го правят. В момента Венеция се подготвя адаптивно, Торонто също ще се опита да направи нормално издание. Предполагам и Сан Себастиан. От гледна точка на дистрибуцията и на киносалоните в световен мащаб ситуацията е пълен колапс. В България всички големи кина отложиха своето тръгване за есента, също както и дистрибуторите забавиха пускането на новите си филми. Киноиндустрията обаче постепенно започва да се адаптира. Излязоха стриктни протоколи за това как се работи в условията на коронавирус.

24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест - РЕСТАРТ през ЛЯТОТО

Ако се разходите из въображаемия дневник на София Филм Фест, в който ден по ден представяхме филмите, които трябваше да покажем през месец март, ще видите много продуценти, режисьори и актьори, които отправиха своите видеопослания специално за фестивала. Това беше важна форма на солидарност, на зареждане и на повдигане на духа. В брой 7-ми на Дневника написах специално писмо до Америка. С разрешението на Иглика Трифонова, режисьор на „Писмо до Америка“, изпратихме до заразените с коронавирус Том Ханкс и Рита Уилсън песента от филма, която лекува болести - „Пуста младост“, изпълнена от народната певица Мариана Павлова, жената с най-ниския глас на планетата.“

Жестът от плаката на фестивала е поздрав от Обединения фронт от „Животът на Брайън“ според Монти Пайтън, а какво символизира, гледайте във видеото на "Събуди се".