Какъв е залогът в изборите за президент на САЩ – тази неделя след централната емисия новини

Годината, в която Съединените щати избират 46-ия си президент е и годината, в която светът се озова срещу непознат враг – COVID-19. Вирусът се оказа един от най-сериозните фактори в живота ни и предопредели избора на американски държавен глава. Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистите Миляна Велева, Николай Дойнов и операторът Димитър Василев анализират влиянието на пандемията в изборите за президент и отговарят на въпроса може ли една нация да бъде обединена, въпреки коренно противоположното мнение кой е по-достойният ѝ лидер.

Авторите ще срещнат зрителите с поддръжниците на демократи и републиканци, сред тях – българи и американци с различни професии – журналисти, лекари, собственици на заведения, военни. Последователите на Тръмп са на мнение, че пандемията е умишлено преувеличена, а подкрепящите Байдън смятат, че действащият президент не е успял да формулира национален план за справяне с вируса. Убежденията по отношение на кризата предизвикана от COVID-19 в американската икономика са също толкова противоречиви, а в причина за сериозни конфликти се превръщат и мащабните протести на антирасистка основа.

Избори 2020-та ще се запомнят като най-спорните в последното десетилетие, завършили не с триумф за победителя, а с обвинения в манипулации и съдебни процеси. Ще се запомнят и като изборите с рекорден брой гласували. На какво се дължи, обаче, високата избирателна активност и определя ли новия световен ред коронавирусът, превърнал се в невидим избирател?

Гледайте „Невидимият кандидат“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 8 ноември, веднага след централната емисия новини.