Това е мотото на фондация “Захариев файт тийм” – финалист в осмото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп

Продължаваме да запознаваме в детайли аудиторията и зрителите на „Здравей България“ с дейността на всеки един от петте избрани проекта в осмото издание на ПРОМЯНАТА. Инициативата е съвместен проект на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change България, в който бяха избрани 5 финалиста след 5 етапа на селекция. От тази седмица вече тече онлайн гласуване, което ще продължи до 2 декември.

Резултатът от онлайн гласуването ще определи тримата финалисти с най-много гласове, които ще продължат в последния етап на конкурса - среща с възрастното и детското жури на ПРОМЯНАТА. Победителят ще получи безвъзмездно финансиране от 30 000 лв., а всички останали четирима финалисти ще получат по 10 000 лв. за развитие на своя проект. Всеки желаещ може да се запознае с идеите на петимата социални предприемачи и да даде своя глас за един от тях на сайта www.nova.bg/promyanata  

Запознаваме ви с проекта на един от финалистите и това е спортен клуб „Захариев файт тийм“ от Русе. Идеята на екипа е да изгради фитнес зали с адаптирани уреди за деца с увреждания и специални нужди.

„И това са деца на България“, казва Светослав Самуилов. Преди година той създава първата в страната спортна зала за деца с увреждания в Русе. Целта му е да стабилизира не само телата, но и духа им.

„Аз възприемам тялото като дрехата на човека. Ако е скъсана или оцапана, тя не определя цената ни принципно. И с увреждания или не, тези деца са достатъчно стойностни и могат да допринесат за България и за развитието й“, разказва Светослав, който е прикован към количка от 8 години. Бившият ММА състезател е решил да вложи енергията си в това, в което умее и да помага с това, което е помогнало и на самия него да се възстанови – със спорт.

„Видях колко зависими могат да бъдат хора или деца с увреждания и как няма специално пригодени уреди за спортуване. Трябва двама или трима човека да те пренесат на отделен уред. Исках да има такова място, в което деца с увреждания да могат да тренират в каквото и положение да се намират, дори и в инвалидна количка. Затова решихме да потърсим такива уреди, да пригодим някои от тях. Гледах в Америка, където имаше такава зала и видях какви уреди използват там“, споделя бившият ММА състезател.

На база натрупания опит, екипът „Захариев файт тийм“ кандидатства в Осмото издание на ПРОМЯНАТА, с идеята изграждане и оборудване на специализирани фитнес зали, в които деца с увреждания и специални нужди могат да използват за рехабилитация и социализация.

„Главната идея ако спечелим финансирането е да има още такива зали. За сега обмисляме да отворим спортни зали в големите градове като София и Пловдив, но ако продължим с този темп и намерим спонсори, може да се разрасне в нещо по-голямо и в цяла България“, разкрива мечтата си Светослав.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.