Състезанието е част от кампанията „София чете“ на образователната игра „Книговище“ и Столична община

От 1 до 30 април децата в София ще могат да премерят сили в първото по рода си софийско онлайн състезание по четене с разбиране. То е за деца от 1 до 7. клас и ще се състои в образователната платформа „Книговище“. За участие е необходимо единствено децата да живеят в София, да се регистрират в играта и да имат много хъс! А месецът на състезанието никак не е случаен – през април честваме два международни празника, свързани с четенето – Международния ден на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право на 23 април. 

Надпреварата в „Книговище“ ще е в любим на децата формат – онлайн игра, в която печелят точки, жълтици и виртуални награди и постепенно покоряват читателски нива. Децата ще покажат уменията си за четене с разбиране, като четат и след това отговарят онлайн на въпросите по прочетеното в „Книговище“. „Книговище“ съдържа над 3 000 въпросника игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по първите български новини за деца на медията „Вижте“. През 2019/2020 г. именно в платформата се проведе и първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Софийското състезание е под егидата на Столична община (СО) и е част от кампанията „София чете“, която „Книговище“ осъществява със СО.

По време на състезанието децата ще могат да играят в удобно за тях време в клас или вкъщи, на компютър, таблет или мобилен телефон в приложението на „Книговище“ за Android. В края на състезанието ще бъдат отличени 7 класа и 7 деца – по 1 от всяка възрастова категория. Резултатите на всяко дете ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите по детска литература и детски новини. Децата ще могат да печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата. Повече детайли за правилата на състезанието ще намерите в блога на „Книговище“.

Победителите ще получат безплатен едногодишен абонамент за „Книговище“ за учебната 2022/2023 г.  и грамоти с надпис „Победител в Столичното състезание по четене с разбиране 2022 г.“