Фондация Активна историческа карта създава динамична карта за разрастването на София

Фондация “Активна историческа карта” създаде първата динамична карта на Зелените коридори на Витоша и тяхната промяна през последните 80 години. Картата проследява териториалното разрастване на София и влиянието на града върху Витоша. Създадена е и допълнителна карта на планината, на която може да се проследят най-различни промени  в планината през годините, като потребителите могат да филтрират информацията до най-малкия детайл. 

Създадената карта цели по-широка осведоменост на софиянци и на гостите на града за зелените коридори, които са своеобразна жива връзка между града и планината. Освен това, е положена основата на нова цифрова карта на Витоша, която ще бъде допълвана както от фондацията, така и от самите потребители.

Новата карта можете да разгледате тук – https://bit.ly/3xycJkl.  Картата е разработена с финансовата подкрепа на Столичната община, програма Европа, 2021 г.

Фондация Активна историческа карта е финалист в осмото издание на ПРОМЯНАТА. Екипът разработва различни цифрови карти с основна цел създаване на повече и надеждно съдържание по история и география под формата на карти, както и база данни, в която да се търси информация по тези два предмета.

Повече за Фондация Активна историческа карта:

Фондация Активна историческа карта разработва цифрови карти насочени към дигитализацията на образованието по история и география. През пролетта на 2022 г. Фондацията създаде и разпространи чрез сайта си още 5 нови карти, касаещи историята и географията както в България, така и в Европа.