Водещата на NOVA бе отличена за две интервюта във връзка с втория санкционен списък с лица от България по закона „Магнитски“

Водещата на публицистичното предаване „На фокус“ Лора Крумова тази вечер бе отличена със специалната награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ 2023.

Повод за признанието са интервютата, която тя направи с Бил Браудър, известен като „бащата на закона „Магнитски“ и посланик Джим О` Брайън, ръководител на Офиса за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Те бяха оценени като важни и навременни във връзка с втория санкционен списък с лица от България по закона „Магнитски“.

„Много ми е приятно да срещна колегите си тук и да ги видя по повод какво е постигнал всеки един от тях през изминалата година. Поздравявам всички. Благодарна съм, защото се чувствам много добре в екипа и в средата, в които работя. Смятам, ча имам късмет да съм заобиколена от страхотни хора, които ми помагат да правя тези интервюта, за които днес беше отличено предаването на NOVA телевизия. Това са две интервюта по закона „Магнитски“, които бяха любопитни и за мен.  И аз търсех отговори на въпроси като много хора в България, какво всъщност означават тези санкции. Беше интересно да разберем какво означават от страната и институциите, които ги определят“, каза Лора Крумова.

„Затруднението беше за това, дали наградата да бъде конкретно за тези две интервюта или за цялостната й работа като водещ. Аз нямам категорично мнение, защото познавам Лора от първите й стъпки в телевизията. Бях директор на „Новините“ в NOVA телевизия, когато тя постъпи. Все пак изтъкнахме интервютата, защото те показват светкавичната реакция да пиеш вода от извора. Поздравявам я и според мен има много добро бъдеще“, коментира специалната награда журналистът Иван Гарелов.

Ежегодно от 2011 година Сдружение „Награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ организира конкурс за най-ярки постижения в българската журналистика през годината. Тази година за първи път в историята на тв наградите читатели и зрители дадоха и своята оценка кой е най-добрият тв журналист.

Лора Крумова с Илия Дафов, директор „Новини и актуални предавания“ на Нова Броудкастинг Груп и кореспондентът на NOVA в Бургас Цеца Алексова

Лора Крумова е утвърден професионалист, с над 20-годишен опит в създаването и продуцирането на телевизионно съдържание. По-голямата част от журналистическата й кариера е свързана с NOVA, където освен водещ на публицистичното предаване „На фокус“, е била водещ още на сутрешните блокове „Здравей, България“ и „Събуди се“, както и на авторския формат „Комбина“. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2003 г. заминава на едногодишна специализация по журналистика в Аризонския държавен университет, САЩ. Тя е съосновател на магистърската програма по журналистика, продуцентство и финанси към Висшето училище по застраховане и финанси.

Досега носители на наградите в различните категории са били Милен Цветков, Николай Дойнов, Нери Терзиева, Мартин Карбовски, Сашо Диков, Тома Томов, Елена Йончева, Димитър Цонев, Миролюба Бенатова, Ани Цолова и Виктор Николаев и други.