Финалистът в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА Иван Димов и борбата му за по-добро бъдеще на ЛГБТИ общността в България

Тази година най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach for change България – ПРОМЯНАТА, става на десет години. В юбилейното издание участват шестима финалисти, предприемачи, които вече са печелили доверието на обществото със своите каузи, идеи и проекти в предишни издания на конкурса.

Миналата седмица представихме на зрителите на NOVA сдружение „Конна терапия“, а днес в „Здравей, България“ е ред на организацията „Сингъл степ“, а репортерът Василена Гръбчева разказва повече детайли за каузата им. Те вече са участвали веднъж в ПРОМЯНАТА и са били финалисти. Тава е фондация, създаден преди 7 години от Иван Димов, която подпомага младежи с различни сексуална ориентация и техните семейства.

Преди да се завърне в България преди 7 години, Иван е бил инвестиционен банкер в Америка, но решава да се завърне в страната ни и да се заеме с дейност в името на своята кауза. Всички цели, поставени в първото издание на ПРОМЯНАТА вече са изпълнени. Разполагат с чат и групи за взаимопомощ за младежи и родители. Оказват здравна и правна помощ. Успяха да създадат свое пространство, в което могат да се срещат и да правят различни събития. Името идва от идеята „стъпка по стъпка“ към едно по-добро бъдеще за тази общност. С годините настроенията към тази общност, за съжаление се променят, но не към добро и има регресия. Все повече хора вярват, че тази различна сексуална ориентация е въпрос на избор или вид болест, но повечето деца споделят, че не биха избрали да им е трудно и да ги е страх от обществото.

Запознайте се с финалистите в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА

„Историята на едно непознато момче преди време, което сподели с мен, след като е казал на майка си, че е гей, тя го е завела на психиатър, за да бъде излекуван. Той бяха от къщи и прави опит за самоубийство“, разказва Иван Димов историята, която го е провокирала преди 7 години да направи сериозно промяна в живота си. „Завърнах се в България, за да основа фондация, която да помага на това момче и на десетките хиляди други младежи като него. По онова време нямаше никакви ресурси за подкрепа.“

Година след създаването на фондацията „Сингъл степ“ и Иван станат част от ПРОМЯНАТА и са сред финалистите.

„Най-важното е, че до сега сме помогнали на хиляди младежи и на много родители да минат пред този път. За съжаление, мисля, че обществената нагласа към каузата ни се влоши поради популизъм“, споделя Димов.

„Сингъл степ“ осигурява онлайн чат за подкрепа, групи за взаимопомощ за родители и деца, мрежа от психолози в 10 града в цялата страна, кариерни и здравни услуги.

ParaKids – финалист в специалното издание на ПРОМЯНАТА, помага на деца с увреждания да спортуват

„Все още има хора, които смятат, че това е болест или още по-лошо – избор. Синът ми каза, че на 12 години едва ли би избрал да му е трудно, да се страхува, да бъде обиждан, нараняван, неглижиран. Никой не прави такъв избор. На всички, които не разбират „Сингъл степ“, сина ми и всички като нас, искам да им кажа, че това са едни прекрасни, образовани, добри, любящи деца, които имат нужда от подкрепа и любов“, казва Петя Ненкова, майката, която помага на родителите в „Сингъл степ“, като дава своето семейство за пример за приемане.

Сдружение „Конна терапия”, финалист в ПРОМЯНАТА, дава шанс на деца със специални нужди

„Оптимист съм и винаги съм бил, въпреки всичко, което се случва в обществото, нарастващата омраза и враждебност. Мисля си, че това е малка група, която е доста шумна. Обществото ни като цяло ще узрее, за да разбере, че хората от моята общност имат абсолютно същите права и нужда от възможност да развият потенциала си. Много хора напускат България заради това. Мисля си, че нещата ще се променят към по-добро“, коментира основателят на фондацията.

„Сингъл степ“ е част от ПРОМЯНАТА за втори път и е сред шестимата финалисти, които ще трябва да впечатлят детското и възрастното жури на ПРОМЯНАТА и могат да спечелят голямата награда от 50 000 лв.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.