На специален форум са дискутирани заложените в него програми за борбата с коварната болест

Държавни институции, пациенти и експерти дискутираха на специален форум предизвикателствата и възможностите пред Националния план за борба с рака. А докъде са стигнали заложените в него програми за борбата с коварната болест, разказва за NOVA Алис Любомирова.

В Националният план за борба с рака са заложени основните задачи: превенция, навременно откриване и диагностициране, както и правилно и ефективно лечение. За една година, откакто е приет, сериозна стъпка по реализирането им все още не е направена.

„Това, което в момента правим е административни сливания на две големи болници. Онкохематологията с Онкологията е в процес, което е и бъдещето на национален комплексен център по онкология, заедно и с базирания в него национален раков регистър“, споделя министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Според данните на НСИ за 2022 година около 36 хиляди българи са чули тежката диагноза, а 16 хиляди са загубили битката с болестта.

„Ние водим статистиката по късно открити случаи, това е безумие. Проблемът, че е сериозен е факт и това не е само за България… Назад сме – и със скрининг, и с профилактика, и с ранното откриване. Аз много се надявам наистина след този форум да спрем да говорим, а да работим“, коментира Евгения Александрова, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

Преди около 11 години Жечка Илиева се сблъсква с диагнозата рак на гърдата. Побеждава коварната болест и самата тя се превръща в надежда за много жени.

„При един профилактичен преглед ми казаха, че имам киста с колекции в нея, нищо притеснително, че няма злокачествен произход. Направих операция, по собствено желание. И се оказа, че онази киста всъщност е ранен рак на гърдата. И вече беше ясно какво се случва, и се запознах с диагнозата“, разказва Жечка Илиева, която е психолог по професия.

За година у нас близо 4000 жени заболяват от рак на гърдата. Това е и най-честото онкологично заболяване сред дамите в световен мащаб.

„За съжаление все още по-голямата част от жените идват при установен проблем. А често ако има нещо, го откриваме в напреднал стадий“, признава д-р Гаврил Наков, специалист по образна диагностика.

Лекарите и психолозите съветват за собственото си здраве да се грижим с редовни профилактични прегледи.