Целта на екипа е да развие идеята си за „Споделена грижа“, която да улесни връзката между специалистите и родителите с помощта на електронния дневник

Само около половината от българските родители се чувстват достатъчно информирани и компетентни за грижите, необходими за отглеждането на децата им. Ето защо, Елена Бачева и нейният екип решават да създадат „Дневникът на мама и татко“ – модел в подкрепа на ефективните родителски практики по наблюдение и насърчаване на детското развитие. Те се стремят да подобрят сътрудничеството между родители и специалисти. Елена е един от финалистите в тазгодишното десето юбилейно издание на ПРОМЯНАТА. 

Книговище - финалист в ПРОМЯНАТА, насърчава детското четене и превръща децата в мислещи граждани

Асен Манасиев, водещ на новините по NOVA NEWS, представи идеята, която стои зад проекта.

„Елена и екипът й се опитват да направят нещо много важно за младите родители. А именно – да подобрят тясната връзка между тях и специалистите. В „Дневникът за мама и татко“ връзката между тези две страни е много по-лесна. Това е и тяхната идея – да я подобрят, да я направят възможно най-достъпна от страна на родителите, а и да спестят време и на специалистите. Всичко започва преди 15 години като книжно издание, което се разпространява по родилните домове и достига до голяма част от младите майки. Впоследствие Елена създава фондация, а след това и електронния дневник, който представлява уеб сайт и апликация на тази идея. Там родителите се свързват със специалистите, но могат и да водят дневник на своето дете – да качват снимки и някой ден да си припомнят най-хубавите първи моменти. “

Всеки млад родител очаква с нетърпение момента, в който ще държи в ръцете си първото си дете. Освен с тези красиви емоции, мама и татко бързо се сблъскват и с първото си притеснение – как да се грижат правилно и отговорно за най-важният човек в живота им. 

„Бебетата не идват с упътване от родилния дом. Трудно е на родителите да се ориентират в наглед за колегите, елементарни въпроси – достатъчно ли е се храни бебето, как да се грижим за него, каква да е хигиената…“, разказва Мила Дукова, общопрактикуващ лекар.

Точно така се ражда и идеята за място, на което младите родители да получат всички нужни знания, за първите и най-важни месеци в живота на детето. „Дневникът на мама и татко” е мисията на Елена Бачева в последните 15 години. 

„Когато станах майка, чрез личния си опит открих, че вече има много неактуални съвети, които се дават на младите родители. Липсва ясна и точна информация за отглеждането на детето. Затова събрах и проверих нужната информация и я структурирах така, че да послужи на родителите максимално кратко и ясно. 

Днес се говори за бременността и периода до втората година на детето като период, в който могат да бъдат закодирани бъдещите здраве и умения на детето в рамките на неговия потенциал. Ключът към този код е в родителите. Чрез техните практики и чрез техните спокойствие и увереност. Затова ние адресираме и двете“, споделя Елена Бачева, създател на „Дневникът на мама и татко”  

„Сингъл степ“ - финалист в ПРОМЯНАТА, подпомага младежи с различна сексуална ориентация

В наши дни още два фактора са от ключово значение – спестеното време и достоверността на информацията. 

„Изследванията показват, че грижите за бебето отварят 35 допълнителни часа работа в семейството. Ясно е, че не може без помощ, в нея искаме да включим не само родителите, но и тяхното обкръжение. 

От другата страна са специалистите. От тях имаме обратната  връзка, че наличието на такава информация е много важна в един по-късен етап, за който родителите дори не могат да предвидят“, допълва Елена Бачева, създател на „Дневникът на мама и татко” 

Сега голямата цел на Елена и нейният екип е да развият идеята си за „Споделена грижа“, която насърчава и улеснява връзката между специалистите и родителите, с помощта на електронния дневник. 

„Спестява ми време и много обяснения, защото в случая говорим за профилактика на здрави бебета. За мен, като специалист, не е  нужно много дълго обяснение какво трябва да може едно бебе на 1,2 или 3 месеца – кога да поникнат зъбчетата, какво да се направи като профилактика. Затова „Дневникът на мама и татко”, независимо дали е в хартиения или електронния му вариант, ми спестява много време“, категорична е Мила Дукова, общопрактикуващ лекар  

„Моята дъщеря се роди със специфика, за която аз бях тотално неподготвена. Имах много бърза нужда от специалист, консултант. Успях да открия името и контакта именно в приложението. След това ми трябваше консултант по хранене, трябваха ми отправни точки, кукички които са полезни за моя случай. Има изключително квалифицирани специалисти, към които можеш да се обърнеш“, разказва майката Аделина Андреева-Шенкова.

А в „Дневникът на мама и татко” има място освен за полезното и за приятното. 

„Секцията със специалистите също ми беше много полезна. В момента го използвам и като място, в което да съхранявам най-съкровените мигове. Дава ми спокойствие, защото от една страна на това място мога да намеря достоверна информация. От друга страна, там са много мили за мен моменти и с времето се връщам и виждам неща, които наистина се забравят“, споделя майката Весела Проданова.

„Връщайки се в първия месец, когато се роди, и виждам снимки и какво е записано – си припомням едни много приятни моменти, които наистина се забравят. Ежедневно го ползвам и качвам снимки, записвам абсолютно всичко и е хубаво, когато имам време да мога да си го припомня“, допълва майката Станислава Ефремова.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.